Dirksland - "Vocaal Ensemble Magnificat herdenkt het einde van de Eerste Wereldoorlog". Op 10 november 2018 zullen in Dirksland verschillende koorwerken klinken die wat betreft tekst en sfeer in verband kunnen worden gebracht met de Eerste Wereldoorlog en het einde daarvan, nu 100 jaar geleden. Tussen de muziek door zal Arjen Diepenhorst, voorzitter van historische vereniging ‘de Motte’, vertellen over de vreselijke strijd die plaatsvond tussen 1914 en 1918. Lees hieronder meer over dit bijzondere concert, door Vocaal Ensemble Magnificat in Dirksland.

Programma

Het programma van de avond is gevuld met muziek die verhaalt van de eindigheid van het mensenleven, maar waarin ook wordt gezongen over het vertrouwen van de soldaten dat Jezus is voorgegaan naar het eeuwige leven. Bekende muziek van John Rutter zal ten gehore worden gebracht, namelijk het ‘Out of the deep’, een gedeelte uit het Requiem.

Heel bijzonder zijn ook de werken die klank en kleur geven aan de stilte van een begraafplaats, zoals ‘How they so softly rest’ van Haely Willan en ‘Im stillen Friedhof’ van Hugo Wolf. Van J.S. Bach zal ‘O Jesu Christ, meins Lebens Licht’ worden uitgevoerd. Naar Engelse traditie zal dit herdenkingsconcert worden afgesloten met Edward Elgars ‘Lux Aeterna’.

Hoopvol vierden militairen uit verschillende landen in 1914 het kerstfeest met muziek. Om de herinnering aan deze dappere daad levend te houden zal er een bijzondere bewerking van ‘Silent night’ worden uitgevoerd. Dit sfeervolle stuk is voor deze gelegenheid geschreven door Wiecher Mandemaker en geeft naast vertrouwde klanken ook de rauwe werkelijkheid van de situatie in de loopgraven van Iepers velden weer.

Het koor heeft zich goed voorbereid op deze muziek door met elkaar het gebied rond Ieper te bezoeken. Hierdoor is de betrokkenheid bij de geschiedenis versterkt en dat zal in de uitvoering te merken zijn. De leiding is op deze avond in handen van Mirjam van den Hoek, het orgel wordt bespeeld door Wim Diepenhorst, de celliste is Marya Heij en de trompettist is Bas Duister.

Voor de realisatie van dit concert heeft Vocaal Ensemble Magnificat samengewerkt met historische vereniging “de Motte”, het Streekarchief, het Streekmuseum en Bibliotheek ZH Delta.

Het concert is op zaterdag 10 november in de Nederlands Hervormde Kerk in Dirksland, begint om 20:00 uur en de toegang voor volwassenen bedraagt €7,50. Tot 18 jaar is de entree €2,50 en tot 12 jaar is de toegang gratis.