Goeree-Overflakkee - Ook dit jaar is oktober weer de Maand van de Geschiedenis, deze keer met als thema “Opstand”. Op het eiland is gekozen voor de ondertitel “Goeree-Overflakkee tijdens de Eerste Wereldoorlog”. In samenwerking met Historische Vereniging ‘De Motte’, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee organiseert het Streekarchief op 17 oktober 2018 de 'Avond van de Geschiedenis', met Paul Moeyes (docent Engels en Geschiedenis). Lees hieronder meer.

Paul Moeyes

Paul Moeyes is docent Engels en Geschiedenis, maar is vooral bekend als auteur van het boek ‘Buiten schot. Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.’ In dit boek rekent Moeyes af met het idee dat de Eerste Wereldoorlog aan Nederland voorbijging. Nederland was weliswaar neutraal, maar juist die neutraliteit had grote gevolgen voor bijvoorbeeld de internationale handel. Ook was het Nederlandse leger vier jaar lang gemobiliseerd en ving ons land op grote schaal vluchtelingen uit België op.

Moeyes zal tijdens de Avond van de Geschiedenis met name spreken over het oorlogseinde en hoe Nederland daarin plotseling en ongewild een belangrijke rol speelde doordat de Duitse keizer Wilhelm II in Nederland asiel vroeg en dat ook kreeg. Hij zal het ook hebben over de beweegredenen van de Duitse keizer om af te treden en te vluchten. Verder wil hij ingaan op de Belgisch-Nederlandse betrekkingen die na afloop van de oorlog lange tijd niet al te best waren.

Praktische informatie

De Avond van de Geschiedenis wordt gehouden op 17 oktober vanaf 20:00 tot 22:15 uur in Het Rondeel aan de Dwarsweg 40 in Middelharnis. Kaarten à €7,50 per stuk zijn te bestellen via deze link naar de webiste van Bibliotheek Zuidhollandsedelta.nl en verkrijgbaar aan de balie in de bibliotheken in Middelharnis en Ouddorp.

"U bent van harte uitgenodigd voor deze avond."

Foto is archieffoto van 'Avond van de Geschiedenis'