13 juli 2018, Oude-Tonge - Zaterdag 7 juli vond in Oude-Tonge de eerste editie plaats van het Kaoifestival, een muziekfeest in de open lucht. Het feest was een antwoord op de vraag van de Dorpsraad in Oude-Tonge aan fanfareorkest Vooruit of deze eens wilde meedenken over de organisatie van “iets dat voor wat leven kon zorgen op het zo mooie, maar weinig gebruikte Kaaiplein”. Lees hieronder verder.

Vooruit heeft de handschoen opgepakt en organiseerde een groot en bruisend muziekfestival met een zeer gevarieerd aanbod aan muziek dat voornamelijk uit Oostflakkee kwam. Dat was niet perse de bedoeling, maar Vooruit was de mening toegedaan dat dit gedeelte van ons eiland voldoende muzikale kwaliteit in zich herbergde om er een dag met leuke, fijne, gezellige en mooie muziek van te maken.

Allereerst was er een vertederend en enthousiast optreden van basischoolleerlingen in een openbare workshop o.l.v. Machiel de Kruijf. In deze workshop speelden de zeer jonge muzikantjes op de pBones, mooie kleurige kunststoffen trombones, en zij deden dat met veel overtuiging en geestdrift. Eerder in de week was Machiel al op de basisscholen op bezoek geweest om de leerlingen enthousiast te maken.

Daarna was het de beurt van het organiserende fanfareorkest Vooruit o.l.v. Gert van de Weide en dit orkest zette dan ook meteen de toon en zorgde voor een uur spetterende muziek. Vooruit had zich voor dit optreden verzekerd van de medewerking van zangeres Nouschka Hagens uit Oude-Tonge. Die samenwerking mag als zeer geslaagd bestempeld worden en zal zeker nog wel een vervolg krijgen.

Meteen al bij dit openingsconcert was het publiek volop aanwezig op het Kaaiplein en dat bleef de hele verdere dag zo tot na negen uur ’s avonds toen de laatste muzikale tonen wegstierven.

Na Vooruit was het de beurt aan het opleidingsorkest van de drie opleidingsorkesten uit Oostflakkee o.l.v. Machiel de Kruijf. Dat was genieten met als hoogtepunt de saxofoonsolo van Anne-Fleur van Es en het optreden samen met o.a. de basisschoolleerlingen op de pBones. Daar word je heel vrolijk van.

Daarna was het plein beschikbaar voor diverse, zeer verschillende muzikanten. Het nog steeds in grote getale aanwezige publiek (de omliggende terrassen puilden met het prachtige weer natuurlijk ook uit) kon voor alle optredens veel waardering opbrengen, hoe divers van aard ze ook waren. Zo was er Baneham, een kleine – ditmaal akoestisch spelende – band, dat verrassend mooie en gevoelige liedjes ten gehore bracht. En er was Duo Voci, bestaande uit Margreet van Maanen en Joke Heijligers die wat licht klassieke nummers zongen. De geluidsinstallatie was hier niet helemaal geschikt voor, maar het enthousiasme van de zangeressen en het publiek leed er niet onder.

En natuurlijk speelde het saxofoonensemble van Vooruit een paar heerlijke, lekker in het gehoor liggende nummers. Deze dames treden op onder de naam Sax’a’holic en zij hebben op het eiland en op Voorne Putten, Zeeland en Brabant al zeer veel optredens mogen verzorgen en ditmaal dus een optreden in Oude-Tonge.

Daarna was het weer de beurt aan een groter gezelschap met een geheel eigen muzikaal geluid: Die Grevelinger Musikanten o.l.v. de kapelmeester Hans Kom. De muzieksoort van deze kapel zou men met één woord kunnen betitelen als Bohemische of Tsjechische muziek. Daarbij probeert de kapel naast zeer bekende nummers, waar het publiek dol op is, ook iets meer klassieke nummers te laten horen. Maar met net zo veel gemak schakelt de kapel over op de werken waarbij men mee kan deinen en klappen. Aan de reacties van het publiek te zien en te horen, een zeer geslaagd optreden.

Inmiddels was de middag overgegaan in de avond. Op de diverse terrassen werd gesmikkeld en gesmuld, terwijl op het plein zeer vele bakjes frites naar binnen werden gewerkt. En op het grote podium stond inmiddels de Sir Oliversband gereed om het publiek te vermaken met heerlijke swingende bigbandmuziek. Mensen die even naar huis waren gegaan om wat te eten, kwamen weer terug en nog steeds was het Kaaiplein goed gevuld met enthousiast publiek. De bigband gaf o.l.v. – alweer- Machiel de Kruijf - een spetterende muzikale show weg.

Dit eerste Kaoifestival was zeer geslaagd en duidelijk voor herhaling vatbaar. Dat was dan ook wel de conclusie van het organiserende Fanfareorkest Vooruit, van de dorpsraad Oude Tonge, van de horeca van de Kaai en daarbij in het bijzonder van Restaurant Lely, die voor de muzikanten een ruimte voor hun instrumenten beschikbaar had gesteld. Een evenement dat na een goede evaluatie en wellicht enige aanpassingen zo maar kan uitgroeien tot een jaarlijkse happening.

Fanfareorkest Vooruit