Sommelsdijk - U en jij bent van harte welkom op de foto-expositie van Wim Weeda in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk (t/m 5 september 2018). De stad Matera in de Italiaanse provincie Basilicata ligt hoog op een kam langs het Gravina di Matera (ravijn), de oude stad met de "Sassi" (grotwoningen) is er al minstens 7000 jaar en ligt lager tegen de helling van het ravijn. Het thema van de expositie is '‘Matera’ en omgeving'. Lees hieronder meer, ook over de openingstijden.

Matera en omgeving

In de overbevolkte sassi waar onvoorstelbare armoede en ziekte heersten zijn in de jaren vijftig (1956) 15000 bewoners geëvacueerd naar de boven gelegen nieuwe stad.

De sassi met 3000 grotwoningen en 150 rotskerken vormen de meest complexe grottenstad van het Middellandse zeegebied en staat op de Unesco werelderfgoed lijst.

In 1945 werd de ellendige situatie in de stad onder de aandacht gebracht door het boek “Christus kwam niet verder dan Eboli” van Carlo Levi die van wege zijn politieke opvattingen door de facistische regering naar deze regio was verbannen.

Wim Weeda is in Basilicata geweest om opzichzelfstaande foto's te maken om in te zenden naar wedstrijden, dat is met 2 foto's goed gelukt.

Omdat Matera en omgeving cultureel en documentair bijzonder is, is een serie heel interessant. Er hoort een verhaal bij wat Wim aan de bezoekers wil vertellen bij de opening van de expositie op woensdag 11 juli rond 11.00 uur.

U bent van harte welkom bij deze expositie na de kerkdienst op de zondagen 15 juli, 5 en 19 augustus en 2 september (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur.