Sommelsdijk- De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert diverse cursussen, lezingen en concertreizen. Maandagavond 12 maart 2018 start de KCE een avondcursus over Impressionisme. "Na deze cursus van drie avonden zult u beseffen hoe vernieuwend de impressionisten waren. U zult het grote verschil zien tussen de algemeen geaccepteerde kunst van die tijd en het werk van de vernieuwers." Lees hieronder meer.

Het Impressionisme is een geuzennaam, gegeven aan de schilders door een kritische journalist die hun werk bespotte. Hij zag bij een tentoonstelling van hen het werk van Claude Monet: Impression, soleil levant, uit 1873: een indruk van de opkomende zon. De criticus vond het een onafgemaakt werk, slordig geschilderd en nergens op lijken... Dit zijn dan de “impressionisten”, schreef hij smalend. De schilders omarmden deze naam; nu waarderen wij hun werk enorm. Hoe is dat zo gekomen? Kijken wij anders naar de kunst dan toen, aan het einde van de 19e eeuw?

Na deze cursus van drie avonden zult u beseffen hoe vernieuwend de impressionisten waren. U zult het grote verschil zien tussen de algemeen geaccepteerde kunst van die tijd en het werk van de vernieuwers. Ze werden gehaat, maar kregen de ruimte in de Salon des Refusés (de “geweigerden”), een initiatief van keizer Napoleon III die zijn volk wilde laten zien wat er gemaakt werd door schilders die heel andere inzichten hadden. Het werd een groot succes: de critici konden zich vrolijk maken of zich heerlijk ergeren aan de troep die ze om zich heen zagen, en de belangstellenden konden zich laven aan de nieuwe kunst. Waar het toe leidde is duidelijk: het Impressionisme veroverde de wereld!

Geniet van deze drie avonden vol met topwerken van de grote meesters van deze kunststroming. Misschien raakt u er zo door gegrepen dat u een bezoekje gaat brengen aan het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, dat een mooie collectie Impressionisten heeft.

De kosten van de cursus bedragen slechts €37,50. De cursus bestaat uit 3 maandagavonden van 19:30 uur tot 21:30 uur en worden gehouden in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De cursusdata zijn: 12, 26 maart en 9 april en de docent is Frank Swagemakers.

Aanmelden kan via: infokcego@gmail.com of via de website www.kcego.nl. Inschrijven en betalen is ook mogelijk via www.leerenbeleef.nl.