Middelharnis - Op dinsdag 6 februari 2018 vindt de tweede lezing van het winterprogramma van De Motte plaats. Tijdens deze avond zal Adri Moelijker u meer vertellen over deze intrigerende familie, waarvan eens enkele leden tot de rijkste lieden van het land behoorden. De lezing wordt gehouden in het Oude Raadhuis van Middelharnis. Lees hieronder meer.

In 1611 koopt François van Aerssen de ambachtsheerlijkheid Sommelsdijk. De familie gaat zich in het vervolg Van Aerssen van Sommelsdijck noemen. De familie woont niet in Sommelsdijk, maar in Den Haag en in het buitenland. Zo koopt een kleinzoon van François, Cornelis (1637-1688) een derde deel van de kolonie Suriname. Hij wordt daar ook gouverneur, maar wordt tijdens een ruzie met zijn eigen soldaten door hen vermoord. De Van Aerssen wonen dan wel niet op het eiland, de meeste familieleden liggen er wel begraven. In het koor van de kerk van Sommelsdijk was namelijk de grafkelder van de familie. Het geslacht Van Aerssen van Sommelsdijck heeft interessante personen voorgebracht, die ook op het internationale toneel een rol hebben gespeeld.

De lezing wordt gehouden in het Oude Raadhuis, Raadhuisstraat 1, Middelharnis. Inloop met koffie vanaf 19:30 - aanvang lezing 20:00. Toegang is gratis voor leden van De Motte. Ook niet-leden zijn van harte welkom! Van hen wordt een kleine bijdrage van €3,- gevraagd.