Goeree-Overflakkee - Een groep interkerkelijke mensen van Goeree-Overflakkee zijn meegereisd met Werkgroep Oost Europa, afdeling Middelharnis, naar Roemenië. Van 21 tot en met 28 november 2017 verbleef de groep van elf in Roemenië, om daar mee te helpen hulpgoederen uit te delen en de plaatselijke kinderen te verassen. Lees hieronder een indrukwekkend verslag door één van de leden van de groep.

Dinsdag 21 nov.

De groep bestaande uit: Jan en Corrie van der Made, Marten en Liesbeth Baan, Willem en Pieta Zoeteweij, Wim Kardux, Nel Noteboom, Jolijn Melissant, Jolanda van der Linde, Annette Verolme, komen samen om 11:00 uur bij de Fam van der Made, na een stukje uit de bijbel te hebben gelezen (psalm 121) en gebeden voor een behouden reis en de benodigde vertraging i.v.m. juiste tickets uitprinten, gaan we op weg met 11 personen in 3 auto’s naar Eindhoven airport. Met een vertraging van 20 minuten vertrekken we om 16:30 richting Cluj-Napoca Roemenië. Daar stond ons contact persoon/tolk Petru Morar ( van de foundation FCA) ons op te wachten met 2 voertuigen om ons naar het hotel te brengen.

Woensdag 22 nov.

Na het ontbijt vertrekken we om 09:00 naar de Kaufland om inkopen te doen voor de kinderen in Cistei 35 zakjes met als inhoud een appel, banaan, koekje en een snoepje. Na de inkopen vertrekken we naar Uiora wij bezoeken daar eerst de winkel Tabita waar Corina ( vrouw van Ouderling Nicosor) werkt. De winkel word gevuld met artikelen vanuit de loods in Middelharnis. Daarna gaan we naar de kerk waar we Ds Husar en ouderling Nicusor ,Nulutu en Cornel ontmoeten krijgen een rondleiding en gaan daarna richting de lagere School in Ocna Mures waaraan afgelopen voorjaar bijbels zijn geschonken en die officieel overhandigd werden door Dhr Marten Baan.( foto 1). Hierna vertrekken we naar de Loods in Ocna Mures waar alle transporten vanuit Middelharnis aankomen en gesorteerd worden. Daarna zijn we naar Cistei gegaan om snoepzakken uit te delen en gebreide artikelen., via deze weg willen wij iedereen bedanken die afgelopen jaren, sjaals, mutsen, sokken, dekens en truien heeft gebreid. wij hebben nu met eigen ogen kunnen zien hoe dankbaar de mensen zijn met deze giften uit Nederland, zoals u ziet komt het goed terecht bij de mensen in Roemenië. (Foto 2)

Donderdag 23 nov.

Om 09:00 vertrekken we naar de Foundation ( Stichting Christelijke Hulp) van het echtpaar Petru en Rodica Morar in Cluj waar vrijwilligers vanuit hun geloofsovertuiging werken onder zigeunergroepen in Roemenië, na een rondleiding vertrekken we naar Pata-Rât (de vuilnisbelt) waar nog schrijnende armoede heerst. (foto 3)

Vrijdag 24 nov.

Deze dag bezoeken we Gerla en ontmoeten we Ds Cornel en zijn vrouw Adela in hun tweede hands winkeltje waar ook goederen uit Middelharnis naartoe gaan. Na een kort bezoek aan de Kerk en loods in Hasdate, gaan we boodschappen halen voor 15 christelijke gezinnen in diverse kampen en ook gebreide artikelen uitdelen. Op één van de kampen komen we Gabriëla tegen die verlaten was door haar ouders en van huis naar huis trok om warm te worden, omdat ze op pantoffels buiten liep in de modder hebben we nieuwe schoenen en sokken gekocht voor haar. (Foto 4)

Zaterdag 25 nov.

We mochten op deze dag een bijzondere kerkdienst in Taureni (dit ligt in de bergen) bijwonen die gehouden werd in de buitenlucht onderweg was het erg mistig, maar bij Taureni aangekomen scheen de zon. Tijdens de kerkdienst hebben we als groep psalm 121 vers 1 gezongen, na afloop hebben we boodschappen, gebreide artikelen en de rugtasjes , die door basisschool de Groen van Prinsterer uit Middelharnis zijn ingezameld, uitgedeeld. (Foto 5)

Zondag 26 nov.

Op deze dag ontmoeten we wederom de mensen uit Taureni in de kerk in Uioara. Tijdens deze kerkdienst werden 15 mensen gedoopt, en hebben wij als groep de gemeente toegezongen met diverse psalmen en geestelijke liederen. Na afloop van deze dienst was er voor heel de gemeente een liefdesmaaltijd.

Maandag 27 nov.

Was een vrije dag voor iedereen en zijn we de bergen ingetrokken waar de eerste sneeuw was gevallen.

Dinsdag 28 nov.

Onze terugreis naar Nederland, we nemen afscheid van Petru die ons de hele reis heeft begeleid. Na een goede vlucht rijden we naar het huis van de fam. Van der Made. Na gelezen en gedankt te hebben namen we afscheid van elkaar, afscheid van een groep waarvan we een week geleden de meeste mensen niet kenden of alleen van naam maar nu een speciale band hebben met elkaar omdat we terugkijken op een indrukwekkende reis, waar we liefdevolle ontmoetingen hadden met de mensen die in schrijnende armoede moeten leven, maar met wie we ons zo verbonden voelen door de liefde van Christus.

"Kortom: Een reis die we nooit meer vergeten."

Meer informatie over de werkgroep kunt u vinden op oosteuropa-werkgroep.nl.