Middelharnis - "Hooglied van de Troost", Kamerkoor Fiori Musicali o.l.v. Sietse van Wijgerden bereidt zich voor op een spraakmakende uitvoering van Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms op 25 november in de Hervormde Kerk aan de Ring, Middelharnis. Dit geweldige werk wordt door koren meestal uitgevoerd met pianobegeleiding, maar Fiori Musicali koos, voor het eerst op Goeree-Overflakkee, voor de nog mooiere versie met kamerorkest. Strijkers, blazers en niet te vergeten pauken. Koor, solisten, orkest en kunstwerken. Zo dicht bij huis, zo’n programma. Een concert dat niet mag worden gemist. Fiori Musicali nodigt iedereen van harte uit om dit concert bij te wonen. Lees hieronder meer.

Fiori Musicali zingt ook nog twee werken van R.R. Bennett, met alleen cellobegeleiding. De geëxposeerde kunstwerken van Foke Stribos, geïnspireerd op het thema Hooglied van de Troost, zorgen voor een extra dimensie. Vorig jaar heeft Fiori Musicali Ein Deutsches Requiem in deze setting al succesvol uitgevoerd in de grote kerk van Woudrichem, en nu wordt de gelegenheid met beide handen aangegrepen om het thuispubliek in vervoering te brengen. Solisten zijn sopraan Jacqueline Meijer en bas-bariton Noël Casteleyn.

Groots en meeslepend

Johannes Brahms (1833-1897) is een van de grote romantische componisten. Na de dood van zijn moeder in 1866 componeerde hij Ein Deutsches Requiem, een zevendelig oratorium over lijden en troost. Hij maakte daarbij gebruik van Lutherse Bijbelteksten. Brahms had het stuk achteraf liever het "Requiem van de Mens" willen noemen. Het stuk beweent niet de doden, maar troost de achterblijvers. Het openingsdeel heeft als tekst: Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen getroost worden. In deel 5 zingt de sopraan samen met het koor een wiegende melodie, Ik wil u troosten, zoals iemand zijn moeder troost.

Het zesde deel is het meest heftige. De dood wordt uitgedaagd: Dood, waar is uw prikkel? Graf, waar is uw overwinning? , de muziek raast naar een magistraal hoogtepunt.

Het zevende deel, het slotdeel, is berustend, en vlijt zich als twee warme armen om de luisteraar.

Veelzijdige Richard Rodney Bennett

Naast Brahms zingt Fiori Musicali ook nog een eigentijds werk van de Britse componist Richard Rodney Bennett (1936-2012). Hij componeerde in alle denkbare hedendaagse muziekstijlen. Bijvoorbeeld filmmuziek voor de kaskraker Four Weddings and a Funeral. Met het geld dat o.a. dit werk hem opleverde kon hij zich naar eigen zeggen permitteren “de muziek te schrijven die ik wil schrijven”. De compositie “A farewell to arms” voor koor en cello behoort vast en zeker tot deze laatste categorie.

Bennett koos twee 17de eeuwse gedichten. Het eerste handelt over wapenen die worden omgesmeed tot vredelievende objecten. Een helm wordt een bijenkorf, in het heft van een zwaard wordt een spinnenweb gebouwd. In het tweede gedicht kijkt een oude man terug op zijn heldhaftige jeugd, en vertelt hij zijn jongens over plicht, geloof en liefde.

Praktische informatie

De kerk biedt ruimte aan veel publiek! Reserveren is niet nodig, maar kan eventueel via tel. 06 25 05 58 91.

Locatie: Hervormde Kerk, Ring 15, Middelharnis.

Aanvang 20:00 u, inloop vanaf 19:30 uur.

Kamerkoor Fiori Musicali o.l.v. Sietse van Wijgerden, Solisten Jacqueline Meijer, sopraan en Noël Casteleyn, bas-bariton. M.m.v. het Berlage Kamerorkest

Kaartverkoop aan de kerk voorafgaand aan het concert. Toegangsprijs: € 17,50 inclusief koffie in de pauze. Kinderen tot 12 jaar gratis! Let op: In EilandenNieuws verschijnt op dinsdag voor het concert een kortingsbon van € 2,50