Goeree-Overflakkee - De Sommelsdijkse Rik Melissant wint ook het Feike Asma concours. Bij het internationale Ambitus Orgelconcours waaraan 33 organisten deelnamen en waarvan de finale op 24 juni plaatsvond, waren maar liefst drie Flakkeeënaars betrokken. Er was een groep in de leeftijd van 13-16 jaar, waarbij Auke Kieviet (Middelharnis) en Rik Melissant betrokken waren en er was een groep van 17-21 jaar, waartoe Martien de Vos (Ooltgensplaat) behoorde. Tussen twee haakjes: allen leerlingen of oud-leerlingen van Paul Kieviet. Lees hieronder een verslag.

"Het concours duurde meer dan een jaar. Het begon In de St. Joriskerk te Amersfoort en via de Eusebiuskerk te Arnhem en de Maria Magdalenakerk te Goes kwamen de finalisten in de St. Bavo te Haarlem terecht. Telkens was de helft van het aantal deelnemers afgevallen. In Haarlem, gingen de zes winnaars het gevecht om de eerste plaats aan. Dat werd Rik Melissant in de ene groep en Martien de Vos in de andere groep.

De bekende Ton Koopman , voorzitter van de jury sprak bij de prijsuitreiking over een uitzonderlijk hoog niveau. De jury was verbaasd over de kwaliteit van de deelnemers. En A.M. Alblas, journalist van het R.D., vroeg zich bij Rik Melissant af hoe iemand op zo’n jonge leeftijd in staat was Reger’s Introduktion und Passacaglia in d-moll op zo’n overweldigende wijze neer te zetten. En hij vond dat Auke Kieviet met de toccata uit de Suite In modo conjuncto van Anton van der Horst hoge ogen gooide. De pedaalpartij waarmee de toccata opent, rammelde hij er, volgens hem, op een verbluffende manier uit en van Martien de Vos, de winnaar van de andere groep lazen we dat Distlers Choral mit Variationen uit de partita: Nun komm’ der Heiden Heiland en Bach’s Passacaglia in c-moll overweldigend klonk.

Won Rik Melissant bij het Ambitus de finale, dat was ook het geval bij het Feike Asma concours dat in Ede plaatsvond. De deelnemers waren in drie leeftijdscategorieën ingedeeld . Rik was de enige Flakkeese deelnemer. Hij speelde in de groep van 16-19 jaar. Zaterdag, 26 augustus behoorde hij met zijn Allegro uit de Deuxieme Symphonie van Louis Vierne tot de zes finalisten, twee uit elke groep. Dinsdag, 29 augustus viel de beslissing. Met het spelen van de Fantasie over Psalm 48:6 van K.J. Mulder behaalde hij de eerste prijs."

Door Jan van Hoorn.