Middelharnis/Maassluis - De componist Felix Mendelssohn Bartholdy vestigde er in heel Europa definitief zijn naam mee: het oratorium ”Paulus”. Een indrukwekkend muzikaal verhaal over de wereldberoemde Bijbelse theoloog, die van felle christenvervolger veranderde in zo'n beetje de bekendste zendeling ooit. Zaterdag 17 juni (aanvang 19:30 uur.) klinkt het meesterwerk in de Groote Kerk van Maassluis. De prijs voor de uitvoering in Maassluis ligt opvallend laag. Lees hieronder meer en bekijk de uitvoering 'Elias', in de Groote Kerk te Maassluis.

"Het stuk geldt als het jongere broertje van Mendelssohns beroemdere Elias, over de gelijknamige Bijbelse profeet. In letterlijk opzicht terecht, want Mendelssohn (1809-1847) schreef de Paulus rond zijn 25ste. Maar wat kwaliteit betreft staat het oratorium op dezelfde eenzame hoogte als de Elias", stelt uitvoerend dirigent Rinus Verhage.

Toch hebben veel mensen nog nooit van Mendelssohns eerdere meesterwerk gehoord. Verhage uiteraard wel, maar echt goed kende hij het stuk tot voor kort niet, bekent hij. "De Elias wél, dat stuk hebben wij vier jaar terug eveneens in Maassluis uitgevoerd (video); de Groote Kerk was destijds vrijwel uitverkocht." Met het instuderen van de Paulus heeft hij dit manco verholpen. "Ik ben er nu een halfjaar mee bezig, maar hoe meer ik mij erin verdiep, hoe meer ik ervan onder de indruk kom."

Vreugde

Het stuk ademt een grote openheid en vreugde, vindt de dirigent. "De Elias is duisterder, bevat meer drama. Deze compositie heeft veel meer zonneschijn." Het oratorium vertelt de aangrijpende geschiedenis van een, in eerste instantie, fanatieke vervolger van de piepjonge christelijke kerk. Kort na de kruisiging, opstanding en hemelvaart van Christus doet Saulus (zoals Paulus in eerste instantie heet) zijn uiterste best om de groeiende groep Joden die in Christus gelooft uit te roeien. Verhage: "Op een briljante muzikale manier beschrijft Mendelssohn in het oratorium hoe God vervolgens Zelf van bovenaf ingrijpt. Paulus verandert hierna in een soort profeet Elias van het Nieuwe Testament. Als zendeling wordt hij een van de groten in het Koninkrijk van God. Met zijn vele brieven, die nog steeds in de Bijbel te lezen zijn, legt hij bovendien een theologisch fundament onder de evangelieboodschap."

Sponsoring

De prijs voor de uitvoering in Maassluis ligt opvallend laag: in de voorverkoop krijgen volwassenen voor slechts 20 euro hun begeerde entreebewijs (in de kerk 25 euro). Een derde van het tarief van de grote concertzalen. Dirigent Verhage: "Het scheelt sowieso al dat de uitvoerende oratoriumverenigingen Canto di Lode en Laudando geen winstoogmerk hebben. Zingen is voor deze zangers een grote hobby. Toch liggen de werkelijke kosten veel hoger, vooral vanwege de medewerking van een groot orkest. Maar beide koren willen zo veel mogelijk mensen met dit soort prachtige muziek laten kennismaken. Dankzij sponsoring, kooracties en fondsenwerving kunnen ze de prijs daarom zo laag houden. Terwijl we wel gewoon het Holland Symfonie Orkest hebben ingehuurd, en topsolisten zoals de bas Pieter Hendriks en de sopraan Heleen Koele."

Aanvang 19.30 uur. Reserveer via www.cantodilode.nl of via tel. 06-361 35 011.