Sommelsdijk - De organisatoren van deze eerste kunstverkoopdagen van de Exoduskerk zijn opgetogen. Zij ontvingen een echte Vogelaar die zij te koop mogen aanbieden op dit Kunstverkoop-evenement op vrijdag 26 en zaterdag 27 mei 2017. Adrianus Kornelis Vogelaar heeft veel geschilderd op Goeree Overflakkee. Landschappen, boerderijen en dorpsgezichten, veelal in aquarel. Slechts één enkel olieverfschilderij: nu dus in de Exoduskerk in Sommelsdijk. A.K.Vogelaar( 1923-1998) werd geboren op nieuwsjaarsdag in Middelharnis. Zijn vader K.C.Vogelaar was huisschilder en ook een verdienstelijk amateur Kunstschilder. Lees hieronder meer.

Het schilderij 'Gezicht op Dirksland' (80x50) is tijdens de kunstverkoopdagen te bewonderen in de Exoduskerk. Daar vindt u een selectie van antiek, kunst en design. Dit alles wordt geschonken door leden en vrienden van de Exoduskerk. Doel van de verkoop van al deze objecten is de ondersteuning van de kerkelijke kas. De kunstverkoopdagen kunt u bezoeken op vrijdag 26 mei (11.00-21.00 uur) en zaterdag 27 mei (10.00 -17.00 uur).

Geschiedenis

"De jonge Adri bezocht de lagere school in Middelharnis en leerde op de ambachtschool het vak van huisschilder. Hij leerde er ook "marmeren" en reclame tekenen. Zijn eerste beloning voor een "stilleven", dat hij tijdens zijn opleiding schilderde, was een waterverfdoos. Hij heeft deze tot in lengte van dagen bewaard. Het werk van Jac. P. Thijsse boeide hem. De aquarelleerkunst trok hem aan. De schoonheid van het landschap in alle toonaarden "vertolkt" door Voerman, Wenclebach en Rol inspireerde hem. Pas begin zeventiger jaren ging hij zich echt aan de schilderkunst wagen. Hij werd gevraagd werk in te zenden voor een expostie en behaalde daarna regelmatig prijzen met zijn werk. In die periode groeide de belangstelling voor de aquarellen van Vogelaar. Voor velen waren de herkenbare dorpsgezichten, de boerderijen en doorkijkjes, Een emotioneel weerzien met een tijdsperiode van het eiland. Zijn werk is ook bekent in Canada en Australië, waar nogal wat emigranten wonen met Flakkeese "roots". Dat nu ook een olieverf op doek is opgedoken, is best uniek. Zoveel zullen er niet zijn."