Middelharnis - Stille zaterdag (15 april 2017) is een mooie dag om passiemuziek te zingen. Indringende muziek en indringende teksten, die stil maken en diepe gedachten oproepen. Opmaat voor de bevrijdende Paasdagen, symbolische overgang van winter naar lente, van lijden naar leven. Kamerkoor Fiori Musicali geeft een indrukwekkend Passie-concert, dat plaatsvind in de RK-kerk aan de Langeweg 50 in Middelharnis. Bekijk hieronder het programma en waar u kaarten kunt verkrijgen.

Programma

Veel componisten hebben zich met het lijdensthema beziggehouden, en Fiori Musicali koos uit een breed historisch palet. Zo klinkt er uit de zestiende eeuw het Salvator Mundi , een motet voor vijfstemmig gemengd koor, gecomponeerd door de Engelse componist Thomas Tallis (1505-1585). Hij was in zijn tijd o.a. organist in dienst van de Canterbury Cathedral. Timor et Tremor (angst en beven), een zesstemmig motet, werd ook in de zestiende eeuw gecomponeerd door Orlando di Lasso (1532-1595), ofwel Roeland de Laet, die als Vlaming het levenslicht zag. Hij maakte naam als koorknaap, reisde al zingend door Europa en wist als componist blijk te geven van alle markten thuis te zijn. In dit zesstemmige motet klinkt de beklemming van de angst, maar ook de hoop op verhoring van de smeekbeden.

Hart van het concert vormen de meer eigentijdse werken. Van de Estse componist Arvo Pärt (1935) klinkt The woman with the Alabaster Box. Een schitterend stuk op de tekst van Mattheus 26, waarin wordt verhaald over de vrouw met de kostbare olie uit de albasten kruik.

Frank Martin (1890-1974), een Zwitsers componist die lange tijd in Nederland heeft gewoond, schreef Gogoltha, waaruit Fiori het eerste deel zingt. Frank weet klanken op te roepen die recht doen aan de grote dramatiek van het lijdensverhaal.

Uit het War Requiem van Benjamin Britten wordt het Agnus Dei en Let us sleep now gezongen. De waanzin van de oorlog en de offers die zijn gebracht voor de vrede waren voor Britten de aanzet voor deze stukken. Hij was overtuigd atheïst en pacifist.

Ook bijzonder zijn de vier Motets pour un temps de pénitence, van Francis Poulenc (1899-1963), Frankrijk, en Tenebrae voor a capelle koor van Edmund Rubbra (1901-1986), Engeland.

Over Fiori Musicali

Kamerkoor Fiori Musicali onder leiding van Sietse van Wijgerden is geen doorsnee koor. Het zangcollectief bewandelt vele paden. Op Goeree-Overflakkee kent men het koor uit Middelharnis o.a. door concerten met een brede programmering. Het koor verkent de uitersten van de muziekhistorie. Maar ook de traditie wordt omarmd. De Matthäus Passion en de Johannes Passion van J.S. Bach behoren tot het vaste repertoire. De jaarlijkse kerstconcerten in de sfeervolle Toren van Goedereede zijn publiekstrekkers.

Kaarten

Kaarten voor 15 april zijn te verkrijgen op de concertavond zelf, aan RK-kerk, Langeweg 50, Middelharnis. Volwassenen: €10,00, jeugd van 12 tot 18 jaar: €5,00, kinderen tot 12 jaar gratis. De aanvang is 20:00 uur.