Sommelsdijk, Stichting Kunst en CultuurEducatie (KCE) Goeree-Overflakkee organiseert op dinsdagavond 22 november een lezing over het ontstaan, de ondergang en de revival van de zilveren chatelaine. De lezing wordt gegeven door docente Roxane Touw van de Rijksscholengemeenschap. Uit de erfenis van de familie Lodder/ Van Dis zijn een aantal bijzondere kledingstukken, sieraden en accessoires bewaard gebleven. Met name de handgemaakte kanten mutsjes, kinderjurkjes en accessoires zijn veelal unieke stukken. Uitgangspunt voor deze lezing biedt een dijzak, gedragen door Gijsbertha Lodder toen ze 9 was, die er knikkers en andere spullen in bewaarde. De lezing vindt plaats van 19:30 uur tot 21:30 uur, in de Voorstraat 35 te Sommelsdijk. De kosten bedragen €5,00 per persoon, inclusief consumptie. Vanwege de verwachte opkomst dient u zich van tevoren hieronder aan te melden.

Waar laat je de spullen die je vaak nodig hebt? Bij elkaar opbergen is het handigst. Maar waarin? De tas is een gebruiksvoorwerp van hoge ouderdom. Hoe deze tassen er vroeger uitzagen, weten we door schilderijen of prenten. Maar er is meer. Dameskleding is enkele eeuwen wijd genoeg geweest om er een of twee losse zakken onzichtbaar onder te kunnen dragen. Deze zakken werden meestal als paar gedragen, bevestigd rondom het middel. Vandaar dat ze dijzakken werden genoemd. Deze dijzak bleef tot ver in de 19e eeuw populair en diende als voorloper van de handtas. Hierin namen vrouwen vaak interessante accessoires mee, zoals naaigerei, geld, brieven, zakdoeken, opschrijfboekjes, reukflesjes en kleine portretjes van hun geliefden.

Tot zover onder de rokken, boven de rokken was er ook nog de chatelaine. De dijzak was vooral voor privé dingen. Aan de chatelaine hingen dingen die gezien mochten worden. Niet alleen binnen de schilderkunst van 1500-1900, maar ook in de hedendaagse mode keert de chatelaine regelmatig terug. Zo was de chatelaine recent inspiratiebron voor Miuccia Prada voor haar herfst/winter collectie van 2016/17. Chatelaines dateren al uit de Romeinse tijd. Omdat in deze tijd uiterlijke verschijningsvorm belangrijk was, maakten voornamelijk toilet en make-up spullen onderdeel uit van de chatelaine.

In de Middeleeuwen werd de status afgeleid aan de hand van de chatelaine. De naam zelf dateert ook uit deze periode. Een kasteelvrouwe (Chatelaine) droeg als een soort conciërge de sleutels van alle vertrekken, pantry's, kasten en wijnkelders. De chatelaine groeide uit tot een onmisbaar accessoire voor elke dame. Zoals de smartphone tegenwoordig onmisbaar is met een app voor iedere behoefte. De chatelaine raakte uiteindelijk uit de mode door uitvinding van zakken in kleding en het gebruik van (grote) handtassen.

Aanmelden bij het secretariaat: Ria Zoomers 06 – 41365591.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de KCE, zoals cursussen, lezingen en muziekavonden, mail naar info@kcego.nl. Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen op de website www.kcego.nl en de KCE liken op Facebook.