Sommelsdijk - "Wij zijn erg blij dat wij ook dit jaar weer een mooi kunstwerkje kregen en er zit waarschijnlijk nog meer in het vat", zijn de woorden van één van de organisatoren van de Ontmoetingsdagen /kunst, curiosa en rommelmarkt van de Exoduskerk in Sommelsdijk. Het gaat over een zeldzame "studie" van Henriëtte Ronner-Knip. Bij kunstkenners is zij bekend als de schilderes van poezen en hondjes. Het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) heeft deze studies als "echt" beoordeeld, dit aan de hand van haar signatuur onderaan de studie. Deze zwart-wit studie wordt verkocht tijdens de Ontmoetingsdagen in Sommelsdijk. U kunt bieden op 4 en 5 november en uw bod openbaar bijschrijven op de inschrijflijst. De hoogste bieder zal op zaterdag 5 november de gelukkige eigenaar kunnen worden van de zeldzame studies van deze getalenteerde kunstenares. U kunt tijdens de ontmoetingsdagen ook een schriftelijk bod uitbrengen op de Litho 1920- var. "Bezonkenheid, meditatie, vuur", van Johannes Theodorus Toorop. Zaterdag om 15:00 uur zal het laatste bod de uiteindelijke nieuwe eigenaar opleveren.

Henriëtte Ronner-Knip leefde van 1821-1909

Het was haar vader, decoratieschilder, J.A.Knip, die Henriëtte de eerste penseelstreken heeft bijgebracht. De ouders Knip namen hun kinderen mee op de vele reizen, die zij vanuit het zuiden des lands maakten naar Frankrijk. Zij kreeg op jonge leeftijd al een schildersezel cadeau en haar vader besteedde vele lesuren om zijn kinderen de schilderstechnieken aan te leren.

In die vroege periode schilderde Henriëtte vooral landelijke taferelen en beesten op het erf. Uit die periode zal ook de aangeboden "koeien" studie zijn. Best bijzonder want zij heeft weinig koeien geschilderd. Prachtig heeft zij in haar studie de anatomie en het karakter geschetst. Heel verfijnd ook. Deze studie zal gemaakt zijn in de periode 1840-1850. Henriëtte Ronner-Knip is vooral beroemd geworden met haar honden en katten schilderijen. De z.g. "Ronnerkatten" zijn een begrip in de kunstwereld.

Exposities in binnen- en buitenland

Talrijke internationale prijzen en geëerd voor haar bijdrage aan de schilderkunst. In de loop van haar carriere stegen de prijzen van haar kunstwerken aanzienlijk. Rond 1880 werden voor haar "stukken" prijzen betaald van meer dan tweeduizend gulden. Enorme bedragen in die tijd. Momenteel is er een expositie in het Noordbrabantsmuseum over de familie Knip.

JAN TOOROP (1858 – 1928)

Litho 1920- var. Bezonkenheid, meditatie, vuur. Johannes Theodorus Toorop behoort met Van Gogh tot de belangrijkste kunstenaars uit de periode rond 1900. Hij was o.a. actief als portrettekenaar, keramist, reclame- en affichetekenaar. Het werk van Toorop wordt vaak geassocieerd met art-deco, vooral vanwege zijn bekende litho's. De laatste 20 jaar van zijn leven was hij sterk rooms-katholiek geïnspireerd.

De litho, die de Exodus tijdens de ontmoetingsdagen aanbiedt is gemaakt in 1920 (bovenaan links gesigneerd) en heeft kenmerken van religieuze inspiratie. Het is een vrij zeldzame litho, want in de archieven van het RKD komt deze afbeelding niet voor.

"Wij zien u graag tijdens de ontmoetingsdagen op vrijdag 4 en 5 november 2016"