Regio - ‘Code Rood’ wordt het nieuwste vaste tentoonstellingsonderdeel van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, Zeeland. Code Rood vertelt op interactieve wijze het verhaal over de (weers-)omstandigheden tijdens de ramp van 1953 en de gevolgen voor het rampgebied. Het wordt een indrukwekkend en leerzaam tentoonstellingsonderdeel, dat op een boeiende manier bijdraagt aan bewustwording van deze ingrijpende ramp met vele slachtoffers en ons inzicht geeft in wat er precies gebeurde. Om dit te bereiken is er nog geld nodig. Doe jij mee, help jij Code Rood te realiseren? Code Rood geeft op een boeiende wijze informatie over water en waterveiligheid. Voor jong en oud. Nederland ligt onder de zeespiegel in een Deltagebied. Daarom is het het belangrijk om daarover te blijven leren en bewustwording te creëren. "We willen met het Watersnoodmuseum blijven innoveren, zodat onze jongeren en de volgende generaties kunnen blijven leren over de Watersnoodramp van 1953 en over waterveiligheid!" Lees hieronder meer.

Een gedetailleerde weerkaart, met daarop de getroffen gebieden, vormt de basis voor de nieuwe informatievoorziening. De verbinding met de hedendaagse tijd van zeespiegelstijging en klimaatverandering speelt hierbij dus een belangrijke rol.

Interactieve kaart

Raakt de bezoeker van het Watersnoodmuseum het scherm van de interactieve kaart aan, dan verschijnt de hele kaart scherp in beeld. De interactieve kaart laat zien in welke gebieden in Engeland, België en Nederland de overstroming plaatsvond. In de kaart zitten verschillende informatielagen verborgen. Naast een legenda staan er ‘hotspots’ en iconen op de kaart. Als de bezoeker of rondleider hierop drukt (via het touchscreen), opent een pop-up met informatie. Niet alleen informatie over de overstroomde gebieden is op die manier te vinden, ook informatie over onderwerpen als de storm, het springtij en de dijken is als pop-up op de kaart beschikbaar.

Erwin Kroll

"Kennen jullie hem nog? De weerman Erwin Kroll, kennen jullie hem nog uit het NOS journaal? Hij zal de bezoekers van het museum op een aansprekende wijze vertellen hoe het zo mis kon gaan tijdens die ene nacht in ’53. Door van de kennis en ervaringen van ‘53 te leren, zullen de bezoekers bewust worden van het grote belang van waterveiligheid voor nu en voor de toekomst."

Word deel van dit project!

Code Rood vormt dus een belangrijk onderdeel van het Watersnoodmuseum: "U en jullie kunnen deel worden van dit mooie project en er voor zorgen dat het we samen Code Rood kunnen realiseren. Het Deltafonds staat net als een aantal andere fondsen en donateurs al achter dit project. Maar we hebben naast donaties uit fondsen en sponsoring, nog een bedrag van €12.500 nodig door middel van deze crowdfunding campagne. Alleen dan kunnen we Code Rood daadwerkelijk verwezenlijken. Eind dit jaar willen we het nieuwe tentoonstellingsonderdeel openen."

Team Watersnoodmuseum en vrijwilligers

Het team zet zich met een groep van wel 130 (!) vrijwilligers in voor het Watersnoodmuseum, en zorgen er met z’n allen voor dat het museum het gehele jaar geopend is voor publiek. Meer dan 80.000 mensen, op jaarbasis, brengen een bezoek aan het Watersnoodmuseum. Van kleine kinderen tot ouderen die ramp zelf nog hebben meegemaakt. Van lokale bewoners uit de buurt tot toeristen uit Amerika. Het museum is dit jaar zelfs erkend als “Nationaal kennis- en herinneringscentrum Watersnood 1953”.

Doe mee!

"Dromen zijn er om waar te maken, maar zonder geld lukt het ons niet om Code Rood te verwezenlijken. Realiseer dan ook samen met ons Code Rood! Bovendien krijg je er mooie rewards voor terug! Misschien is een privé rondleiding wat voor jou? Of een exclusief dag arrangement in het Watersnoodmuseum?! Doe vandaag nog mee en vertel het door!"

Voor meer informatie en meedoen klik je op deze link!