Sommelsdijk - In de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk is van 5 maart t/m 16 mei een expositie genaamd "Wonderland", door Yasemin Sözer. Tevens is t/m mei keramiek te zien van Hanneke Veldhorst (1938, Den Haag). Sözer werd in 1958 in Turkije geboren en woont vanaf 2006 in Nederland. De expositie is na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur. Op 13 t/m 16 mei is de Remonstrantse kerk één van de locaties van KUNSTKIJK en gelden aangepaste openingstijden (zie programma Kunstkijk.

Yasemin Sözer

Yasemin Sözer studeert af aan de Opleiding 'Onderwijs schone kunsten-Onderwijzer tekenen-handwerken' in?zmir, Turkije. Ze heeft het diploma ter Voltooiing van het Licentiaat –Tekenen / Handvaardigheid van de Eski?ehir Anadolu Universiteit, Turkije en het diploma Hoger Licentiaat - Verwierf Master van Kunst (MB) Onderwijs in Tekenen / Handvaardigheid graad aan de Pamukkale Universiteit, Turkije. Zij heeft ook haar Ph.D. (Doctor van Kunst en Humanisme “Een humanistische benadering van kunst Onderwijs in de gereorganiseerde Educatieve Faculteiten in de hoofdvakken Tekenen-Handvaardigheid”).

Over de schilderijen zegt Yasemin Sözer: “Ik koester mijn afkomst in mijn werk. Mijn geboortegrond Anatolia in Turkije is een groot cultureel mozaïek”.

Alle culturen, zoals van de Hunnen, de Mongolen, de Uartu en de Hittieten, maar ook de Byzantijnse en Ottomaanse interesseren haar. Yasemin Sözer wil zich manifesteren als haar voorouders om vrij in haar kunst te zijn en om haar eigen kunsttaal te maken. Naar haar mening is bij de voorbereiding van een nieuwe tekening een vlek die zomaar ergens op een canvas getekend is van grote waarde, er dient geen opzet te zijn bij het maken van die vlek, zodat zij zich kan focussen op het onderbewustzijn. Door het gebruik van haar fantasie en onderbewustzijn bij een vlek die zonder enig bewustzijn ergens gezet is, ervaart zij een grote passie bij het vormen van deze vlek tot een zeer waardevolle kunstwerk.

Expositie Hanneke

In deze periode is er tot mei ook keramiek te zien van Hanneke Veldhorst (1938). Zij volgde in de zestiger jaren van de vorige eeuw aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag de lessen tekenen en beeldhouwen en besloot in de jaren tachtig zich toe te leggen op keramiek. Zij kreeg les van Ineke van der Bol, Pauline Hoeboer, Ank van Leeuwen en Thessy Ries, allen Haagse ceramisten en volgde vele workshops t.b.v. het rakustoken. Zij nam/neemt deel aan groepsexposities en kunstroutes en werkt behalve op de draaischijf ook veel met vrije vormen, vaak met engobes beschilderd.