Oude-Tonge - Op zaterdag 16 januari 2016 was er de officiële opening van de expositie "Dicht op Kunst". De expositie is t/m zaterdag 5 maart te zien bij Galerie Kunstplus, aan de Dabbehof 40 te Oude Tonge. Deze expositie bestaat uit een combinatie van gedichten van Els Huurman en kunstwerken van Renate van Opdorp. Deze bijzondere samenwerking is ontstaan door de gedichtenbundel van Els, “ Dicht op Kunst”.

Tijdens de opening presenteerde Els Huurman haar bundel, vertelde Renate van Opdorp kort over haar werk, was er muziek van zangeres Kizzy. Er werden gedichten voorgedragen door De Reizende Dichters en er bleef genoeg tijd over voor een gezellig en informeel samenzijn, met een hapje en een drankje. Het gezelschap bracht een toost uit op het nieuwe jaar.

In haar zevende dichtbundel heeft Els Huurman (1964) een brug geslagen met figuratieve en abstracte kunst. De vijfendertig kunstwerken die zij in deze bundel heeft opgenomen, hebben haar geïnspireerd tot verrassende, vertederende en soms ontroerende gedichten. Haar liefde voor kunst en de bewondering voor de passie van kunstenaars heeft ze op deze manier weergegeven in haar eigen gedichten. Dit maakt deze bundel erg bijzonder en in zijn soort uniek. Het zet schilderijen, tekeningen, aquarellen, keramiek en andere soorten kunst in de schijnwerper; beschrijft hoe de dichteres kunst ervaart en nodigt de lezer uit om net even anders en intensiever naar een kunstwerk te kijken. De bundel “Dicht op Kunst” brengt kijkkunst en leeskunst bij elkaar en die combinatie geeft het kunstwerk de plaats die het verdient.

Renate van Opdorp ( 1970) is een van de kunstenaars die een bijdrage heeft geleverd aan de dichtbundel, in de vorm van een afbeelding van een ets. Renate is gefascineerd door het telkens veranderende karakter van het landschap; het contrast van massieve structuren enerzijds en vergankelijkheid anderzijds. Deze thema’s komen veelvuldig terug in haar tekeningen, etsen en fotografie. Wat haar in het bijzonder aantrekt is het grenskarakter; De grenzen en de overlapping van natuur en cultuur (het ingrijpen van de natuur op cultuur en vice versa), toen en nu, fragiliteit en vaste structuren, verbeelding en afbeelding, leven en dood. Door in te zoomen leg zij details weer, zit daardoor dichter op de huid. Ook ontstaat er een zekere abstractie. Dit gebruikt Renate om het oneindige en het onbegrijpelijke aanschouwelijk te maken. Door het normale beeld te manipuleren probeert zij een nieuwe werkelijkheid te creëren.

In de bundel “Dicht op Kunst” heeft Els een gedicht gemaakt op de ets “Fragiel”.

"Wijdvertakt en vervlochten

Een kunstwerk van de natuur

Seizoenen groeien en vallen

Gekortwiekt, geplaagd door de wind

Nu krakend en knarsend

Door de koude wind

Woedende takken

Vechtend om licht

Binnenin zit de lente

Steeds wil het verder

Er is iets wat niet afsterft

Knopen met hoop en liefde."

Bekijk hier de website kunstplus.nu

Openingstijden Galerie: Vrijdag 12.00-17.00 uur. Zaterdag 12.00-17.00 uur.