Ouddorp - Enige tijd terug is de stichting “Juunrenne” opgericht. Eerder las u HIER van de sponsoractie die cultuurliefhebbers opzetten. Het doel is gelden bijeenbrengen en besteden ten behoeve van het behoud en de instandhouding en bescherming van, roerend en onroerend cultureel erfgoed op Goeree-Overflakkee. De geplande sloop van een uienren aan de Havenweg in Ouddorp was aanleiding te kiezen voor de naam “Juunrenne”.

Een uienren was in de eerste helft van vorige eeuw een veel voorkomend object in de delta, bedoeld voor de opslag van uien. De bouwwerkjes bestonden uit palen met wanden van latwerk, later van kippengaas, en met een zadeldak van 45° (op Flakkee wat vlakker). De breedte was ca. 2 m., de hoogte ca. 2,5 m., de lengte naar behoefte. Voor sjalotten werden ook zulke rennen gemaakt. De methoden van bewaren van uien zijn regionaal bepaald, uienrennen kwamen alleen voor in het zuidwesten van Nederland. Deze methode werd niet alleen op Goeree Overflakkee, maar ook in Zeeland toegepast.

Tegenwoordig zijn er nog slechts een handjevol uienrennen over, vermoedelijk alleen op Ouddorp. De uienren aan de Havenweg is samen met een naastgelegen hooiberg voorlopig gered van sloop; deze zijn gedemonteerd en opgeslagen. Het plan is de uienren en hooiberg te restaureren en te herbouwen naast multifuntioneel centrum “De Overkant” aan de Dijkstelweg te Ouddorp. Zo blijft een ensemble agrarisch erfgoed voor de toekomst bewaard.

Voor de financiering van dit bijzondere project zoekt de stichting sponsors. Een wervingscampagne is inmiddels gestart. Voor meer informatie kijkt u op de website: juunrenne.nl. Stichting Juunrenne ziet uw donaties van harte tegemoet, strijd u mee?!