Middelharnis - Op zaterdag 21 november 2015, om 20:15 uur zal het vocaal ensemble Luscinia één van Bach’s grootste meesterwerken uitvoeren, de Hohe Messe (BWV232), in samenwerking met het rijk bezette barokorkest, Florilegium Musicum. Met dit concert waagt Luscinia zich aan een van de moeilijkste werken van Bach. De Hohe Messe is geschreven voor 4 zangsolisten en vijf- tot achtstemmig koor, dat ook in dubbelkorige formatie optreedt. Luscinia is voor dit project dan ook versterkt met een flink aantal projectzangers.

Mis voor de concertzaal

De Hohe Messe is een Latijnse mis die niet in één keer door Johann Sebastian Bach is geschreven. In 1733 componeerde hij een 5-stemmige Kyrie en Gloria-mis. De grootse opzet doet vermoeden dat Bach toen al het plan had om dit werk uit te breiden tot een volledige Latijnse mis, vanwege zijn lengte niet bedoeld voor liturgisch gebruik maar voor de concertzaal. Het duurde vele jaren eer Bach de overige delen componeerde, nl. pas in de laatste jaren voor zijn dood. Het diepzinnige ‘Et incarnatus est’, onderdeel van het Credo, ontstond in de herfst van 1749 en was één van Bach’s allerlaatste composities.

Met de Hohe Messe bereikte Bach een ultieme creatie op het gebied van de vocale muziek. Het werk kan samen met de Kunst der Fuge worden gerekend tot zijn grootste muzikale nalatenschap. Voor zover bekend is de Hohe Messe pas voor het eerst uitgevoerd een jaar na Bach’s dood in 1750, als ultieme eerbetoon van zijn kunnen.

Muzikaal hoogtepunt

De Hohe Messe kan met recht in de top van de klassieke meesterwerken geschaard worden. Bach toont hiermee zijn absolute muzikale beheersing en voert ons zonder concessies langs alle mogelijke contrasterende stijlen, vormen en technieken, inclusief de uitgesproken sfeer van veranderingen: van streng naar zonnig, mild en ingetogen, van bescheiden naar feestelijk en van complex naar pastorale vrede.

Het concert vindt plaats in de karakteristieke Adriaanskerk te Dreischor (Ring 1) om 20.15 uur. Meewerkende solisten zijn: Marianne Boer, sopraan; Margareth Beunders, alt; Peter Vos, tenor en Jan Willem Baljet, bas. Het geheel staat onder leiding van dirigent Wim Boer, die met deze unieke parel de luisteraar (opnieuw) zal meevoeren naar grote muzikale hoogtes.

Toegangskaarten

De entreeprijs is € 30,- (tot 18 jaar en studenten € 15,-). Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij boekhandel de Vries in Zierikzee of via de website van Luscinia.