12 september, Sommelsdijk – Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee was de hele zaterdag, tijdens Open Monumentendag 2015, op twee locaties actief: bij en in het museum zelf en in het oude Raadhuis van Middelharnis. Er was veel te beleven die dag.

Bietencampagne

In samenwerking met de jubilerende Sociëteit Rethorica creëerde het Streekmuseum op het Marktveld een historisch beeld van de suikerbietencampagne. Dit in het kader van historische betekenis van de haven van Sommelsdijk, die tijdens Open Monumentendag een belangrijke rol speelde, mede door de onthulling van twee kunstwerken aldaar. In de haven werd de bietenoogst afgevoerd naar de suikerfabrieken. Dat gebeurde na het tarreren. De kinderen konden op Open Monumentendag zelf bieten tarreren, maar ook schoonmaken, wegen en creatief bewerken. Wie meedeed, kon niet alleen kennis opdoen van het Flakkeese verleden, maar ook een lekkernij uit vroeger tijd tegemoet zien. Een mooi moment was de aanvoer van de bieten door Zeeuwse trekpaarden. Er waren voorwerpen te zien die met de suikerbietenteelt te maken hebben. Ook kon het publiek een foto-expositie bekijken en luisteren naar de geschiedenis van het tarreren. Bij het tarreren worden de bieten twee keer gewogen: één keer met modder en één keer na het schoonschuren met een borstel.

Raadhuis Middelharnis

In het Raadhuis van Middelharnis was een expositie van Flakkeese schilders te zien. De doeken waren voor het grootste deel afkomstig uit de collectie van het Streekmuseum. Ook zag men er gebruiksvoorwerpen met spreekwoorden en gezegden. Deze voorwerpen illustreerden het historische verhaal van het Raadhuis. Denk aan een doofpot, brandijzers en handboeien. In de kamer van de burgemeester en de secretaris kon men voorwerpen uit het Streekmuseum bewonderen. Bezoekers konden zich laten rondleiden door het pand, inclusief de gevangenis. Verder werden er stroopbrokken en ansichtkaarten verkocht. Tegen betaling kon men een boekenlegger laten kalligraferen. Zowel in het Raadhuis als in het Streekmuseum stond een ‘voeldoos’. "Voel en win", dat was het idee. Wie wist wat er in de doos zat, maakte kans op een Flakkeese High Tea voor vier personen en een boek van Rethorica.

Bekijk de video van Wilko van Dam hieronder: