1 juli 2022, Den Bommel - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten verwoord in een column. Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. "De schatkist bleek leeg, maar de albatrossen die het goud uit de kist gestolen hadden bleken gouden eieren te hebben gelegd die eerlijk werden verdeeld..." Lees hieronder de nieuwste column: Niets.

Niets

Een leeg blad. In een film staat daar dan een cursor constant dreigend te knipperen. De schrijfster of schrijver achter het toetsenbord tikt elke keer een paar woorden of letters om ze daarna ontevreden weer weg te halen. In oudere films werd op dit moment een papier uit de typemachine getrokken, verfrommeld en op een groeiende berg papieren ballen gegooid. Writers block. Oftewel: geen idee wat te schrijven. Demonstrerende huisartsen? Boze boeren? Poetin met ontbloot bovenlijf naast een paard? Neh. Ik weet dat de wereld niet alleen rozengeur en maneschijn is, maar toch liever iets positiefs.

Iets

Er was iets met een eiland en een mogelijke schat van een piraat. Een schip vol goudzoekers die daar op af kwamen, een paar uitgekookte eilandbewoners die op hun beurt een slaatje probeerden te slaan uit deze goudzoekers en een heleboel kleine haaien die voor de kust zwommen om de klanten op het eiland te houden toen de schat niet leek te bestaan. Of waren die haaien er niet echt? Het liep in ieder geval goed af. De schatkist bleek leeg, maar de albatrossen die het goud uit de kist gestolen hadden bleken gouden eieren te hebben gelegd die eerlijk werden verdeeld.
Dit is niet een poging een boek of kort verhaal te schrijven, maar een samenvatting van ‘Het goud van het eiland Albatros’, de eindejaar-musical op de school van onze jongste die gisteren werd opgevoerd. Hier en daar werd een tekst vergeten of per ongeluk ingepikt door een andere leerling, maar wat waren de kinderen allemaal trots en wat genoten alle opa’s, oma’s, ouders en buren.

Weer niets

De musical betekent dus dat het schooljaar op het eind loopt. Wat betekent dat de zomervakantie bijna begint. Wat weer betekent (in tegenstelling tot de afgelopen twee jaar) dat we even de boel de boel kunnen laten en er op uit kunnen. Even he-le-maal niets. En daarna weer opgefrist, uitgerust weer overal tegenaan. Ik wens iedereen alvast een hele mooie zomer toe.