11 maart 2022, Den Bommel - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten verwoord in een column. Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. Debby: "Er is keuze uit 9 partijen (...) hoewel ik me inmiddels, na zo’n 3,5 jaar op dit geweldige eiland te hebben gewoond, best ingeburgerd voel, realiseer ik me dat ik eigenlijk niet heel goed weet wat de partijen denken over de ‘problemen’ op het eiland......". Lees hieronder de nieuwste column: 'Stemmen'.

Stemmen

Volgens mij heb ik het er al eens eerder over gehad; keuzestress. Welk toetje in het restaurant, welk broodje bij de bakker, welke groenten in de supermarkt, welke plantjes in het tuincentrum. Het voordeel is in deze gevallen dat je niet altijd hóeft te kiezen. Ik ben in de bevoorrechte positie dat ik meerdere soorten plantjes kan kopen, broodjes kan invriezen en groenten lang goed kan houden in de koelkast. Toetjes probeer ik maar gewoon niet meer te kiezen, want anders pas ik straks niet meer in mijn broeken.
Sinds een tijdje dringt de nieuwe keuzeproblematiek zich in elke dorpskern aan me op; er kan binnenkort weer gestemd worden. Er is keuze uit 9 partijen. Vanaf grote billboards kijken vooral lachende mannen me aan. Hoewel ik me inmiddels na zo’n 3,5 jaar op dit geweldige eiland te hebben gewoond best ingeburgerd voel, realiseer ik me dat ik eigenlijk niet heel goed weet wat de partijen denken over de ‘problemen’ op het eiland. Wat vindt de PvdA van het tekort aan woningen? Wat denkt D66 over de randweg? Vindt de VVD het gebrek aan uitgaansgelegenheden voor jongeren erg? Ik ben gewoon nog niet ingevoerd genoeg om te weten hoe de verschillende partijen over deze en andere eilandonderwerpen denken. Je kunt ook niet zomaar kiezen voor de persoon met de gezelligste uitstraling of beste kaaklijn. Wat nu? Stemwijzer.nl! Altijd handig. Maar helaas, daar staat Goeree-Overflakkee niet tussen. Gelukkig kom ik via de website van de gemeente op een andere pagina voor hulp: mijnstem.nl/goeree-overflakkee. Het concept is simpel: er volgen stellingen en door middel van een schuifbalkje moet ik laten weten in hoeverre ik het er wel of niet mee eens ben. Wil ik het cameratoezicht uitgebreid? Mogen winkeliers van mij zelf bepalen of ze zondag open zijn? Moet de toerismebelasting omhoog? Ik werk me door de lijst vragen heen. Wat zal het worden? De uitkomst is teleurstellend. De partij die het beste bij me zou passen scoort 74%. De partij daarna 73%. De derde partij 71% en dan volgen er twee partijen met 69%. Dat is bepaald geen duidelijke uitkomst. ‘Mijn’ nummer 1 is bovendien een partij waar ik (om redenen die ik voor mezelf houd) echt nooit maar dan ook nooit op zal stemmen. Kortom; ik ben geen steek opgeschoten. Kortom; ik heb nog steeds keuzestress. Ik heb gelukkig nog een paar dagen om er over na te denken. Niet stemmen is in ieder geval geen optie. Want hoewel ik me echt wel eens afvraag of het sowieso uitmaakt op wie we stemmen, hébben we wel keuzes en wonen we in een democratisch land. En juist nu blijkt maar weer eens wat een voorrecht dat is.

Debby Roukens