25 februari 2022, Den Bommel - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten verwoord in een column. Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. Debby: "Terwijl ik op mijn hurken de stukken uit het gras pulk en twee keer een kruiwagen met puin vul moet ik aan de bizarre situatie denken waarin de wereld verkeert. En wat het betekent als er niet een storm over je huis gaat, maar een raket.....". Lees hieronder de nieuwste column: 'Russians'.

Russians

Het was een naar geluid. Het gerommel en de knallen van de dakpannen die naar beneden kwamen tijdens storm Eunice. Nog twee stormen later konden we een schatting maken van de totale schade. Los van wat ander klein leed waren er zeker 30 dakpannen aan gruzelementen. De zolder stond inmiddels vol met emmers om te voorkomen dat de regen binnen verdere schade zou kunnen veroorzaken. De dakpannen en talloze stukjes dakpan moesten we overal vandaan halen. We vonden er zelfs een paar aan de overkant van de straat.
Terwijl ik op mijn hurken de stukken uit het gras pulk en twee keer een kruiwagen met puin vul moet ik aan de bizarre situatie denken waarin de wereld verkeert. En wat het betekent als er niet een storm over je huis gaat, maar een raket je huis ín?
In 1985 had zanger Sting een wereldhit met het nummer ‘Russians’. Ik was 13 en ik had toen eigenlijk niet echt een idee waar het over ging. Oké, over oorlog, maar ik vond het vooral gewoon een mooi dramatisch liedje. Omdat ik Sting nog steeds graag hoor draai ik zijn muziek regelmatig. Toen Russians vanochtend toevallig voorbij kwam spitste ik mijn oren. Hoe eng actueel kan een liedje van 37 jaar oud zijn. Waar Sting in de jaren ‘80 zong over de retorische speeches van de partijleider is het nu niet bij speeches gebleven. Rusland is begonnen Oekraïne te bombarderen. Ik pak de kaart erbij. Een dag rijden. Oekraïne is een Europees land. Hoe kan dit? Wat gebeurt er hierna? Wat is er geleerd van de Tweede Wereldoorlog?

“We share the same biology
regardless of ideology
believe me when I say to you
I hope The Russians love their children too”

(“We delen dezelfde biologie
Ongeacht ideologie
Geloof me als ik tegen je zeg
Ik hoop dat de Russen ook van hun kinderen houden”)

Over de verstandhouding tussen Poetin en zijn kinderen is niet echt veel bekend aan de hand van wat er over ze geschreven is. Wel dat hij in ieder geval twee volwassen dochters heeft. Van wie de oudste in het jaar van Sting’s hit Russians werd geboren.
Ik kijk de beelden van mensen die hun stad ontvluchten. Kinderen die met een koffertje in een auto stappen, jonge en oude mensen die aansluiten in een file waarin ontelbaar veel auto’s staan, op weg naar onzekerheid. Oorlog op een dag rijden. Het duizelt me. Waarom? Waarom?

“There’s no such thing as a winnable war
it’s a lie we don’t believe anymore”

(“er bestaat niet zoiets als een oorlog die gewonnen kan worden, dat is een leugen die we niet meer geloven”)

Sting had het niet beter kunnen verwoorden.

Debby Roukens