28 januari 2022, Den Bommel - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten verwoord in een column. Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. Debby: "Het prachtige imponerende gebouw ís natuurlijk ook één grote illusie. Maar wel een die al generaties lang mensen laat huiveren en genieten. En dat dan tegelijkertijd.....". Lees hieronder de nieuwste column: 'Sprookje'.

Sprookje

Het ziet er een beetje treurig uit; waar vroeger aan de zijkant van het slot een grote stenen kolom hing, is nu alleen nog een constructie te zien van gaas. De stenen die de illusie wekten dat het hier om een echt oud gebouw gaat zijn waarschijnlijk de afgelopen maanden (jaren?) losgekomen en op de grond gevallen. Het sprookje van het spookslot in de Efteling is daarmee gelijk ook een beetje ontmanteld. Het prachtige imponerende gebouw ís natuurlijk ook één grote illusie. Maar wel een die al generaties lang mensen laat huiveren en genieten. En dat dan tegelijkertijd. Als je de donkere gang van het slot inloopt en je ogen nét gewend zijn aan het donker zie je een gigantische behaarde arm uit het plafond komen waar een reusachtige kandelaar aan hangt. Vleermuizen en skeletten grijnzen je toe. Wanneer het hele gebouw begint te trillen weet je dat je bijna naar binnen mag voor de voorstelling; de muziek van het prachtige ‘Danse Macabre’ van Saint-Saëns nadert dan een bombastische ontknoping. Wat binnen volgt zijn zingende monniken, een reusachtige viool die door een hand zonder zichtbare eigenaar bespeeld wordt, bewegende grafzerken en dansende bloemen en hekjes. Spannend, maar niet echt eng.
Deze week werd bekend dat de Efteling het spookslot gaat afbreken. Het gebouw is niet zozeer onveilig wordt gezegd, maar de attractie is volgens de directeur eigenlijk al 10 jaar over de houdbaarheidsdatum. Nu het dak slecht wordt en er dus flink geïnvesteerd zou moeten worden om de boel op te lappen is er gekozen voor afbraak en nieuwbouw. Het nieuws leidde tot een heleboel reacties. Voorstanders van de sloop verkneukelen zich in afwachting van wellicht een nieuwe achtbaan. Tegenstanders willen dat hun icoon blijft staan en startten een petitie voor het behoud van het spookslot. De tot nu toe ruim 7000 verzamelde handtekeningen zullen het sprookje niet gaat redden. En hoewel er nog niet bekend is gemaakt wat er voor terug gaat komen liggen de plannen voor de opvolging natuurlijk al lang klaar. De Efteling ging afgelopen dinsdag weer open, dus fans kunnen nog heel even van de voorstelling griezelen en genieten. Het pand gaat na de zomer al tegen de vlakte dus dan is het echt einde spookslot. ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’, staat er altijd zo mooi aan het eind van een sprookje. Alleen nu even niet.

Debby Roukens