Goeree-Overflakkee - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. Debby: "Op een tegeltje laatst in een winkel: ‘Wanneer we altijd achteruitkijken zien we niet wat voor ons ligt.” En op een kaart: “Als achterom kijken pijn doet en vooruit kijken je bang maakt, kijk dan naast je, want ik zal er altijd voor je zijn.” Mooie en rake teksten, maar vandaag wil ik toch een vurig pleidooi houden voor het wél achteruit kijken....". Lees hieronder de nieuwste column: 'Achteruit'.

Achteruit
Er wordt vaak gezegd dat we het verleden wel moeten herinneren, maar dat we toch ook vooruit moeten kijken en vooral nú moeten leven. Spreuken met die strekking kom ik regelmatig tegen. Zoals in de wc bij mijn ouders: “Herinner je gisteren, droom over morgen, maar leef vandaag.” Of op een tegeltje laatst in een winkel: ‘Wanneer we altijd achteruitkijken zien we niet wat voor ons ligt.” En op een kaart die iemand met problemen moed moet inspreken: “Als achterom kijken pijn doet en vooruit kijken je bang maakt, kijk dan naast je, want ik zal er altijd voor je zijn.”
Mooie en rake teksten, maar vandaag wil ik toch een vurig pleidooi houden voor het wél achteruit kijken. Niet omdat ik zo’n melancholisch type ben (hoewel ik best wel kan terugverlangen naar ‘vroeger’), maar omdat ik in nog geen week tijd één keer op een haar na en één keer echt ben aangereden. Misschien raad je het al; door mensen die dus NIET achterom keken.
Het eerste geval zou lachwekkend zijn als het niet tegelijkertijd zo treurig was geweest; op de weg reed een man op een scootmobiel. Ik hield netjes afstand. Bij een kruising aangekomen besloot meneer zonder duidelijke reden zijn voertuig in zijn achteruit te gooien. Eerst dacht ik nog dat hij iets meer ruimte wilde maken voor de auto van rechts die hij voorrang moest geven, toen kreeg ik de zenuwen en toeterde (er stond een auto achter me dus ik kon niks anders doen), helaas even later toch gevolgd door een klap en een scootmobiel tegen de bumper. Ik was een seconde of tien te verbouwereerd om te bewegen. Toen ik uitstapte zag ik meneer zonder om te kijken weg karren. Een voorbijganger wist nog te melden dat meneer zeer verward was. Een achtervolging inzetten leek me niet bevorderlijk en ik zag geen schade, dus ik heb het er maar bij gelaten. Met het verontrustende besef dat hij nu tegen een stevige auto reed, maar op deze manier ook makkelijk ernstiger ongelukken zou kunnen veroorzaken.
Een paar dagen later wilde ik wegrijden van mijn plekje op een parkeerplaats in Ouddorp (De Goudsmiene, voor de mensen die er bekend zijn). Er kwam een auto van rechts, ik had geen haast dus wachtte netjes tot de auto voorbij was en sloot aan. Ineens ontdekte deze meneer dat hij om het terrein af te rijden niet rechtdoor maar rechtsaf moest en wat deed hij? Jawel, zonder op of om te kijken hup - in zijn achteruit. Ik zat nu toevallig in een andere auto dan de vorige keer, wat er toe leidde dat ik de ruitenwissers aanzette, in plaats van het pookje om achteruit te rijden. Gelukkig was ik snel genoeg om de auto net op tijd een stukje naar achteren te manoeuvreren. Het scheelde een haar of ik had weer iemand op mijn bumper gehad. Door mijn nog bewegende ruitenwissers zag ik hoe mijn voorganger -zich van geen kwaad bewust- het terrein af reed. Sindsdien broed ik op mijn eigen spreuk: “Vooruit kijken is niet dom, maar kijk bij achteruit rijden toch even achterom.” Of: “Wanneer we altijd vooruitkijken zien we niet wie er achter ons rijdt.” Maar mijn favoriet: “Zijn je rijlessen weggezakt? Dan wordt het hoog tijd dat je een opfriscursus pakt!”

Debby Roukens