Goeree-Overflakkee - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Debby is een "overkanter" die haar hart verloren heeft aan ons schitterende eiland Goeree-Overflakkee. Sinds twee jaar woont ze hier met haar gezin. En ze wil nooit meer weg! Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. Debby: "Vandaag is het voor de meeste kinderen de laatste schooldag. Zes heerlijke weken vrij staan er voor de deur, hoewel de invulling van die vrije tijd dit jaar wat onzeker is....". Lees hieronder haar nieuwste column: Afscheid.

Afscheid

Vandaag is het voor de meeste kinderen de laatste schooldag. Zes heerlijke weken vrij staan er voor de deur, hoewel de invulling van die vrije tijd dit jaar wat onzeker is.
Ons zoontje kwam sip thuis. Alleen de vraag ‘wat is er schatje?’ was genoeg om hem in tranen te laten uitbarsten. Het was de laatste dag van zijn juf. Haar vakantie gaat wat langer duren; ze gaat een wereldreis maken van minimaal een jaar. “Ik snap het niet, waarom kon ze nou niet nog een paar jaar wachten tot ik van school af ben”, snikte hij. De uitleg dat er dan andere kindjes zouden zijn die haar dan zouden moeten missen vond hij niet echt bevredigend. Dat het voor de juf een droom is die uitkomt ook niet echt. Na een stevige knuffel en iets lekkers was het ergste leed gelukkig geleden.
Onze oudste deed kortgeleden eindexamen. Na de zomer gaat ze studeren en op campus. Over een paar weken krijgt ze de sleutel van haar kamer. Samen zijn we druk bezig spulletjes te verzamelen, verf uit te zoeken voor de muren en zo haar toekomst zo mooi mogelijk vorm te geven. Nog even en dan blijft haar bed leeg. Ik probeer er nog maar zo min mogelijk over na te denken. En ach, onze ‘ellende’ valt ook zo ontzettend in het niets bij wat er allemaal in de wereld gebeurt. Wat er binnen ons eigen landje gebeurt. Met verbazing en afschuw zie ik de beelden uit Limburg. Modderstromen in huizen, auto’s die tot aan het dak onder water staan. Huilende mensen die geen idee hebben wanneer ze hun huis weer in kunnen. Winkels die amper hebben kunnen overleven tijdens de Corona-crisis die nu ook nog eens door water getroffen worden. Ik kan me goed voorstellen dat veel mensen de watersnoodramp weer helemaal terug op hun netvlies hebben staan. De monumenten voor verdronken eilanders zijn ineens weer actueel. Wat een waardeloos en verdrietig begin van de zomer.
Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere plannen maakt (‘life is what happens while you’re busy making other plans’) schreef Allen Saunders in 1957 en dankzij John Lennon kent iedereen deze mooie tegeltjeswijsheid. Maar sjonge, wat is ‘ie waar. Wel of niet op vakantie, wel of geen leeg ‘nest’, met of zonder die persoon die je zo lief vindt… Koester elk moment. Het leven kan je wel eens sneller overkomen dan je denkt.

Debby Roukens