1 juni 2021, Sommelsdijk - Een nieuwe column van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. Zij schrijft tweewekelijks een actuele column. De column van deze week heet 'Luisteren'. Ze schrijft: "Onlangs nam ik samen met wethouder Feller een petitie tegen het haalbaarheidsonderzoek voor de Oostelijke Randweg in Middelharnis in ontvangst. Mooi om ook de betrokkenheid bij deze inwoners te zien, indrukwekkend om te zien hoe zij vol energie opkomen voor hun belangen..." Lees hieronder de hele column van onze burgemeester: 'Luisteren'.

Luisteren

"Heeft u de afgelopen periode ook zo genoten van de prachtige tulpenvelden op ons eiland? Overal in onze gemeente kwamen we de felgekleurde bollenvelden tegen. Ik blijf het bijzonder vinden, indrukwekkend mooi. Inmiddels zijn de meeste tulpen al gekopt. De groene stengels en bladeren zien er minder spectaculair uit, maar onder de grond gebeurt er nu wel wat bijzonders: de bol kan optimaal gaan groeien.

Het belangrijkste proces vindt dus plaats zonder dat wij het zien. In alle rust. Dat deed me ook een beetje denken aan de grote vaccinatieoperatie die momenteel in ons land gaande is. Er zijn inmiddels meer dan tien miljoen prikken gezet, de meeste in alle rust. Ik begrijp van mensen die opgeroepen zijn voor hun eerste vaccinatie dat het goed verloopt op de vaccinatielocatie. Dat is mooi. Een afspraak maken op een vaccinatielocatie dichtbij blijkt soms nog wel lastig, maar ongemerkt krijgen toch steeds meer mensen een eerste prik.

De tijd van versoepelingen is inmiddels gelukkig aangebroken. Dat voelt voor ons allemaal toch als een opluchting. Het Faunapark Flakkee kan na maanden op reservering weer open. Een ontzettend leuk uitje, u kunt nog op verlaat kraambezoek bij de moeraskittens, bijvoorbeeld.

Meer vrijheid, minder nadenken. Maar het blijft belangrijk om ons aan de maatregelen te houden. We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Nog dagelijks tellen we duizenden nieuwe besmettingen. Ook in de ziekenhuizen zijn er opnames vanwege corona. Het zijn niet zo maar getallen. Het zijn mensen zoals u en ik, die serieus ziek zijn, waar zorgen zijn. Ik wens hen veel kracht en sterkte.

Laten we daarnaast ook oog en oor blijven houden voor de inwoners of ondernemers die het momenteel nog zwaar hebben. Financieel of emotioneel. Dat is niet gelijk voorbij als er wordt versoepeld. Die mensen zou ik willen adviseren om op zoek te gaan naar de helpende hand en een luisterend oor. Praat over uw zorgen, problemen en kijk of er mogelijkheden zijn voor ondersteuning. Heeft u geldzorgen door corona? Er zijn financiële regelingen, zoals de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Net als in andere gemeenten wordt daar in onze gemeente nog niet heel veel gebruik van gemaakt, terwijl het wel kan helpen. Geen totaaloplossing, wel een steuntje in de rug.

Met het pinksterweekend achter de rug nadert ook de zomervakantie. Nog ruim zes weken en dan begint voor de kinderen op Goeree-Overflakkee de vakantietijd. Mogelijk gaan we vakantie in eigen land vieren, mogelijk wachten we in spanning af of ons land van bestemming op tijd op ‘geel’ gaat of mogelijk zagen we al onze geliefde vakantiebestemming op ‘geel’ gaan.

Deze tijd voor de vakantie liggen er bij de gemeente een aantal dossiers met belangrijke, soms lastige keuzes. Inwoners komen in actie om te laten horen hoe zij aankijken tegen te nemen besluiten. Mooi die betrokkenheid! Het gaat ook over uw gemeente, over uw directe leefomgeving. Als gemeente willen we ook graag naar u luisteren. Luisteren is overigens niet hetzelfde als precies doen wat u vraagt.

Onlangs nam ik samen met wethouder Feller een petitie tegen het haalbaarheidsonderzoek voor de Oostelijke Randweg in Middelharnis in ontvangst. Mooi om ook de betrokkenheid bij deze inwoners te zien, indrukwekkend om te zien hoe zij vol energie opkomen voor hun belangen. Bij deze ontmoeting heb ik benadrukt dat we zeker goed luisteren, zoals we dat ook doen naar de ondernemers, scholen en andere belanghebbenden en dat het vervolgens de taak van gemeentebestuurders is om alle belangen en omstandigheden goed af te wegen. Wat is het belang van Goeree-Overflakkee? Dat is complex, zo bleek ook wel uit de stemming afgelopen donderdag. Met 14 stemmen voor en 14 stemmen tegen staakten de stemmen en kon de gemeenteraad op dit dossier nog geen besluit nemen.

Ook in deze column wil ik u ter afsluiting vragen om nog even vol te houden, open te staan voor elkaar en naar elkaar te luisteren. Samen komen we dan tot weloverwogen keuzes en beslissingen. Want samen vormen wij Goeree-Overflakkee, een gemeenschap en een eiland waar we, met recht, trots op kunnen zijn."

Hartelijke groet,

Ada Grootenboer-Dubbelman.