24 april 2021, Sommelsdijk - Een nieuwe column van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. Zij schrijft tweewekelijks een actuele column. De column van deze week heet 'Tussen hoop en vrees'. Ze schrijft: "...je ziet dat zelfs Spider-Man even komt kijken. Dat bleek achteraf één van de twee glazenwassers van de kinderafdeling (de ander was Batman). Dat is toch mooi? Daar word je vrolijk van! Het bezoek was een opsteker..." Lees hieronder verder.

Tussen hoop en vrees

"Hoog bezoek in Dirksland. Vorige week bezocht Koning Willem-Alexander ons Van Weel Bethesda Ziekenhuis. Hij kreeg een rondleiding, ging in gesprek met patiënten en medewerkers en luisterde geïnteresseerd naar hun verhalen. De reden van het werkbezoek was niet leuk. Al vanaf september liggen er continu 15 tot 23 coronapatiënten op de IC en de speciale cohortafdeling. De impact en de gevolgen van het virus zijn groot.

Toch zag ik bij het bezoek veel lachende gezichten. De Koning werd vol enthousiasme ontvangen. Zo ontstond er in de gang spontaan een soort van erehaag. Hij maakte een ontspannen praatje met een oudere inwoonster die ook op 27 april jarig is. Op één van de foto’s buiten zie je dat zelfs Spider-Man even komt kijken. Dat bleek achteraf één van de twee glazenwassers van de kinderafdeling (de ander was Batman). Dat is toch mooi? Daar word je vrolijk van! Het bezoek was een opsteker voor het ziekenhuis, voor de zorgmedewerkers, patiënten én voor ons als inwoners van Goeree-Overflakkee.

Maar het gaf ook inzicht in de harde realiteit in het ziekenhuis. Het toonde de ernstig zieke patiënten, de isolatiekamers, de vele schoonmaakrondes en de gevoelde frustratie als een patiënt naar een ander ziekenhuis moet, omdat er geen bed meer is. Of de zorgen over overbelaste medewerkers, die al meer dan een jaar leven en werken met corona. Patiënten en hun familie die tussen hoop en vrees leven. De derde golf is er in alle hevigheid.

Tussen hoop en vrees. Het zal in het ziekenhuis vele malen heviger worden ervaren dan wij ons realiseren, maar het past bij deze bijzondere tijd. We hadden met elkaar de hoop dat we vanaf deze week iets meer ruimte zouden krijgen. Een terrasje pakken, de winkels open, weg met die beperkende avondklok.

Daarnaast keken we met vrees naar de tegenvallers rond de vaccins en de besmettingscijfers. Het viel tegen. De daling van de besmettingen gaat helaas niet snel genoeg. Dat betekent ook dat Koningsdag, Lintjesregen, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag niet kunnen doorgaan op de manier die we zo graag willen. Maar het moment dat er iets meer ruimte komt is in zicht. En dan bedoel ik niet aan de horizon, nee, dat moment is nu echt dichtbij!

Aan de andere kant merk ik ook dat we moe zijn van verwachtingen en voorspellingen die niet uitkomen. Hoop is goed, maar teleurstelling maakt mensen onzeker en soms ook boos. U kunt het leuk opschrijven, burgemeester, maar eerst zien en dan pas geloven. En dat snap ik! Het virus gaat zijn eigen gang en ook bij de vaccins gaat het niet altijd zoals gepland. Maar laten we, ondanks die teleurstellingen en tegenvallers toch de moed erin houden en positief blijven. De vier miljoenste vaccinatie is een feit. Afgelopen week werden ruim 750.000 prikken gezet. In De Staver wordt, ondanks ook teleurstellingen daar, volop gevaccineerd en ook de huisartsen helpen op verschillende locaties mee. Fijn, dank daarvoor. We zetten stappen in de goede richting. We proberen er met elkaar – ondanks de vele uitdagingen – het beste van te maken.

Dat is volgens mij de manier waarop we door moeten gaan. Accepteren dat het nu zo is, kijken naar wat wél kan en doorgaan. Dag na dag. Met elk stapje komen we weer een stukje dichterbij ons doel. Ja, dat vraagt veel van ons uithoudingsvermogen, aanpassingsvermogen én veerkracht. Van ons allemaal. Maar we doen het wel ergens voor! Dat blijkt ook uit de verhalen uit de campagne Voor wie zet jij door.nl

Lieve inwoners, zet door, houd vol. Laat de frustratie en het negatieve niet de overhand nemen, maar richt je op het positieve en help elkaar hier doorheen te komen. We doen het voor elkaar en met elkaar. Geniet van de cadeautjes die de lente ons brengt, geniet van alle dingen die wél kunnen. We zijn er bijna!"

Hartelijke groet,

Ada Grootenboer-Dubbelman