Goeree-Overflakkee - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Debby is een "overkanter" die haar hart verloren heeft aan ons schitterende eiland Goeree-Overflakkee. Sinds een paar jaar woont ze hier met haar gezin. En ze wil nooit meer weg! Roukens: "Een paar weken geleden was ik onderweg naar Ooltgensplaat. Voor de dokter of boodschappen, dat weet ik niet meer, maar niet iets om je per se op te verheugen. Toch maakte mijn hart een sprongetje..." Lees hieronder de hele column: Tulpen.

Tulpen

"Een paar weken geleden was ik onderweg naar Ooltgensplaat. Voor de dokter of boodschappen, dat weet ik niet meer, maar niet iets om je per se op te verheugen. Toch maakte mijn hart een sprongetje. Daar waren ze weer! Tulpen. Een prachtig groot geel veld strekte zich uit alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En hier is dat misschien ook wel een beetje zo. Je rijdt Middelharnis uit, Melissant, Dirksland, Den Bommel, of Oude Tonge en daar zijn ze. In de mooiste kleuren roze, paars, rood en alle mengvormen daar tussen. Dat die kleurenpracht eigenlijk toch wel een beetje bijzonder is werd tijdens de eerste lock down pijnlijk duidelijk. Toen werden de tulpen in de bollenstreek voortijdig gekopt omdat er massa’s mensen op afkwamen. Terwijl de kleuren in Lisse en omstreken uit de velden verdwenen konden mensen hier nog naar hartenlust foto’s maken. Deze week beklaagde een tulpenboer zich dan ook tegenover Hart van Nederland over het tulpentoerisme. Door mensen die zijn tulpen vertrapten of zelfs plukten om mee op de foto te gaan zag hij zich genoodzaakt hekken om zijn bloemen te zetten.

In een prachtig boek over tulpen las ik de geschiedenis van onze o zo super Nederlandse bloem die altijd in één adem wordt genoemd met klompen en molens. Misschien vertel ik nu iets wat iedereen op Flakkee allang weet, maar die prachtige bloem komt helemaal niet hier vandaan. Net als de aardappel komt de tulp uit Turkije. De naam is afgeleid van de tulband oftewel ‘tulipan’ van de sultans. Die tulp droegen ze overigens ook graag óp die tulband. In 1593 werden de eerste tulpen in de botanische tuin in Leiden geplant. De bloem was zeldzaam en dus duur. Dat leidde in de 17e eeuw (1634-1637) tot de tulpengekte. Eén tulpenbol was in die tijd evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand. En iedereen weet waar die voor weggaan. Daar kan een tulpenkweker anno 2021 toch alleen maar van dromen. Op dit moment zijn er juist zorgen rond de bloem. Zie met alle beperkingen je tulpen maar kwijt te raken.

Ik denk dat in het buitenland toch met enige afgunst naar ‘ons’ gekeken wordt. Mijn broer ging eens op bezoek bij twee Franse meisjes die hij tijdens de vakantie had leren kennen. Wat neem je dan mee? Precies. Met 100 tulpen reisde hij af naar Parijs. De bloemen verdeeld over twee grote pakken in zijn armen. In een stad waar bloemen toentertijd per stuk verkocht werden was hij ineens een grotere attractie dan de Eiffeltoren. Hij kwam stralend terug. Ik durf te wedden dat zijn bloemen-verrassing best een klein beetje aan zijn gezellige vakantie bijgedragen heeft. Dus… wil je ook een goede beurt maken? Koop (voor je moeder, achterneef, buurvrouw, zus, oom, bakker, die leuke kapper of voor jezelf) tulpen! Hoef je ook niet meer ingewikkeld te doen als je een selfie wilt maken."

Debby Roukens