Goeree-Overflakkee - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Debby is een "overkanter" die haar hart verloren heeft aan ons schitterende eiland Goeree-Overflakkee. Sinds twee jaar woont ze hier met haar gezin. En ze wil nooit meer weg! Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. Debby: "Het hebben van zo veel keuzes is niet meer dan een luxe probleem. De toetjes zijn lang houdbaar dus ik neem er gewoon drie...Het leven is geweldig in de zon! Ik wil naar buiten." Lees hieronder haar nieuwste column 'Keuzes'.

Keuzes

Ze zijn er weer! De crocusjes in het gras, de vogels die al vroeg luid kwetterend de dag inluiden en de eerste warme zonnestralen. Het lijkt wel of de wereld opgelucht ademhaalt. Dikke jassen worden opgeruimd, fietsen en stepjes komen tevoorschijn en ramen en deuren gaan weer open. Op verschillende plekken op het eiland zijn weer verse Flakkeese tulpen te koop om het fleurige gevoel af te maken. André van Duin bezong het mooi:

“Alles ziet er anders uit als de zon schijnt

Niemand is zich meer van kwaad bewust, alle narigheid wordt uitgeblust

Alles ziet er anders uit als de zon schijnt

Heel de wereld is een bloemtapijt, en de buurvrouw een mooie meid

(…)

Oh wat is het leven fijn, in de zon”

Het leven is geweldig in de zon! Ik wil naar buiten. Wandelen, in de tuin werken, frisse lucht opsnuiven. Plantjes kopen! In het lokale tuincentrum lachen de viooltjes, hyacinten, narcissen en blauwe druifjes me toe. Als ik niet minimaal 4 uur van tevoren een afspraak had moeten maken had het gevoeld alsof er niets aan de hand was. Alsof het een gewoon blij voorjaar was. De tijd is beperkt. Welke plantjes zal ik kiezen?

Bij een goede vriend op bezoek. Hij was de dag ervoor jarig maar met de beperkingen was op de dag zelf op bezoek gaan natuurlijk niet mogelijk. Familie gaat voor. Voordeel is wel dat ik het feestvarken helemaal voor mezelf alleen heb en we in anderhalf uur tijd maanden aan gemiste gesprekken kunnen inhalen. Hoewel we maar samen zijn heeft hij toch vier gebakjes gehaald. Verschillende! Welke moet ik nou kiezen…

Verkiezingen. Een enorme lijst met kandidaten...

Boodschappen doen. Op mijn lijstje staan uiteraard groenten en fruit. Maar ook toetjes. De variaties in pudding, vla, yoghurt en mousse zijn bijna eindeloos. Speciale voorjaars varianten maken de keuze nog lastiger. En dan heb ik nog niet eens in de vriezer naar de ijstaarten en ijsjes gekeken. Wat moet je dan kiezen?

Eenmaal thuis bedenk ik wat een bevoorrecht mens ik ben. Het hebben van zo veel keuzes is niet meer dan een luxe probleem. De toetjes zijn lang houdbaar dus ik neem er gewoon drie. Mijn vriend en ik delen twee gebakjes en ik stem zonder aarzelen op de partij met dezelfde idealen als ik. En die plantjes? Daar kon ik dan toch echt niet uit kiezen. Zodoende geniet ik van viooltjes op het balkon, blauwe druifjes op de eettafel, hyacinten op de salontafel en narcissen in de keuken. Alles ziet er anders uit als de zon schijnt. En wanneer de bloemen bloeien.

Debby Roukens