11 februari 2021, Sommelsdijk - Een nieuwe column van onze burgermoeder. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van onze prachtige gemeente Goeree-Overflakkee schrijft tweewekelijks een actuele column. Haar column van deze week heet 'Marathon. Ze schrijft: "Twee jaar. Zoveel tijd heeft een beginner minimaal nodig om te trainen voor een marathon, Langzaam opbouwen, rustperiodes benutten en ervaring opdoen zijn noodzakelijk om uiteindelijk de 42,195 kilometer hard te kunnen lopen....." Lees hieronder verder.

'Marathon'

"De coronapandemie lijkt ook een beetje op een marathon. Maar dan eentje waar we onwillig en zelfs grotendeels onvoorbereid aan zijn begonnen. Een flinke duw en we moesten in beweging komen. Opgeven of een lange pauze is er niet bij. Af en toe een slok water, een aanmoediging van een andere loper of een positief vooruitzicht en we gaan weer door.

Deze coronamarathon duurt inmiddels al bijna een jaar, met gelukkig een adempauze in de zomerperiode. Maar momenteel zitten we nog steeds in de lockdown. Gelukkig is er vanaf deze week iets meer mogelijk. Die spreekwoordelijke slok water was nodig. Basisscholen en kinderopvang zijn onder strikte voorwaarden weer open. Bedankt leerkrachten voor de afgelopen tijd en de extra stappen om iedereen bij de les te houden. Ook ouders en verzorgers bedankt voor het harde werk om alle ballen hoog te houden. Ik weet dat het lang niet altijd makkelijk was en is.

Het is jammer dat de deuren nog niet open kunnen voor het onderwijs aan onze oudere jongeren. Ik zie dat de koek begint op te raken. Onze jongeren hebben, misschien nog wel meer dan wij, behoefte aan ontmoeting. Daarom deden we de afgelopen week als gemeente mee met de Beat the Clock Esports Competition. Jongeren gingen in deze online gamecompetitie de strijd met elkaar aan. Samen gamen, juist het sociale aspect is heel belangrijk.

Lieve jongeren, houd vol! Merk je dat je te veel piekert of dat het niet goed gaat, praat erover. Dat geeft lucht. Wissel ideeën met elkaar uit om het vol te houden. Zet met je vrienden bijvoorbeeld een online fotochallenge op: Voer elke dag een leuke en gekke challenge uit en deel de foto’s met je vrienden. Of maak een quiz met en voor jouw vriendengroep. Een marathon kan niet alleen op spierkracht: Je moet ook je mentale gezondheid op peil houden.

Het zijn de aanmoedigingen die we nodig hebben. Daarbij kunnen we elkaar ook helpen. Een kaartje of telefoontje is zo eenvoudig, maar ik weet dat veel mensen er heel blij van worden. Het geeft een belangrijke boodschap af: Je staat er niet alleen voor, er denkt iemand aan je. Weet u wat ook kan? Een ommetje – momenteel wel warm aangekleed - met een vriend of vriendin, buurman of buurvrouw (max. twee personen). Leuk om elkaar te ontmoeten, een goed gesprek te hebben of even uit de sleur van alledag te stappen.

Over ommetjes gesproken. Kent u de Ommetje-app van de Hersenstichting al? Een mooi middel om dagelijks minimaal twintig minuten de benen te strekken en in beweging te blijven, goed voor de (hersen)gezondheid. En het mooie is dat je vanwege de teamopzet op afstand samen kunt wandelen.

Wandelen naar een winkel bijvoorbeeld. Bestellen en afhalen is vanaf woensdag 10 februari wel mogelijk voor de niet-essentiële winkels. Het is een stapje vooruit, al realiseer ik me dat het voor veel van onze ondernemers lastige tijden blijven. Hoe werkt het? Doe een bestelling (telefonisch of online). Uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen kan de bestelling minimaal vier uur later opgehaald worden.

Ons uithoudingsvermogen wordt op de proef gesteld en daarbij ook ons vermogen om los te laten wat we niet kunnen veranderen. Maar zoals een marathonloper energie haalt uit het besef dat de eindstreep nadert, kunnen wij dat ook doen. In het Prieel in De Staver in Sommelsdijk is alles klaar om te beginnen met vaccineren. We kijken uit naar die mijlpaal. We weten helaas nog niet wat we onderweg in deze marathon nog tegenkomen, maar de finish komt. Wat zijn we eraan toe! Houd vol, we lopen deze coronamarathon samen!"

Hartelijke groet,

Ada Grootenboer-Dubbelman