28 januari 2021, Sommelsdijk - Een nieuwe column van onze burgermoeder. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van onze prachtige gemeente Goeree-Overflakkee schrijft tweewekelijks een actuele column. Haar column van deze week heet 'Fred'. Ze schrijft: "Minister Hugo de Jonge kreeg vorige week een stevige knuffel van Fred, bewoner van zorginstelling ’s Heeren Loo. Fred had net zijn eerste vaccinatie gekregen...." Lees hieronder verder.

Column Fred

"Minister Hugo de Jonge kreeg vorige week een stevige knuffel van Fred, bewoner van zorginstelling ’s Heeren Loo. Fred had net zijn eerste vaccinatie gekregen en was zo blij dat hij spontaan en zonder twijfel minister de Jonge omhelsde. De minister kon Fred niet ontwijken en wilde dat volgens mij ook niet.

Ik vond het een hartverwarmende foto. Een foto die de blijdschap van Fred liet zien vanwege de vaccinatie, maar gelijk ook de spagaat liet zien van de wereld waarin we nu leven. Ergens schrok ik ook, omdat ik me gelijk realiseerde dat De Jonge hier kritiek op zou krijgen. ‘Je mag toch niet knuffelen?’ en ‘Waarom hij wel en wij niet?’. Dat gebeurde ook en ik vond het pijnlijk. Wat had de minister dan moeten doen? Fred afwijzen of terechtwijzen? Dat zou toch hartverscheurend zijn geweest.

Afgelopen woensdag was ik op Hernesseroord in Middelharnis, de woonvoorziening van Zuidwester, voor mensen met een beperking, om daar een streekpakket te bezorgen voor de zorgmedewerkers. Regiomanager Bianca vertelde me hoe lastig deze periode voor iedereen is. Juist ook voor de cliënten, voor mensen zoals Fred. Ze snappen het vaak niet, missen hun dagbesteding en het lukt hen, als ze mensen zien, vaak niet om anderhalve meter afstand te houden. Dat bleek ook toen bewoners van een woongroep langskwamen. De één gaf een schouderklopje, de ander passeerde rakelings met zijn rolstoel en een derde moest echt even van heel dichtbij laten zien wat voor moois hij bij zich had. Natuurlijk probeer je dan de regels zo goed mogelijk te volgen en door je eigen gedrag deze kwetsbare mensen te beschermen, maar afwijzen doe je ze niet.

Momenteel zijn ze bij Zuidwester erg druk met de komende vaccinaties. Dat vraagt inventarisatie; wie wil en wie mag, toestemming van wettelijk vertegenwoordigers en uitdenken hoe je de vaccinatieronde goed vormgeeft. Het is een ingewikkelde logistieke puzzel, waar elke zorgorganisatie momenteel mee te maken heeft. Voor de gemeente geldt dat de GGD de vaccinatielocatie van de Staver heeft goedgekeurd. Het is nog even afwachten wanneer het daadwerkelijk kan beginnen.

Er is licht aan het einde van de tunnel, maar de tunnel is wel lang. We leven nog in een lockdown. De herdenkingen van de watersnoodramp komende maandag vinden online plaats, terwijl het juist ook fijn is om fysiek samen te zijn, elkaar te kunnen spreken en stil te staan bij deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Om 14.00 uur kunt u via live-go.nl mijn toespraak volgen. Ook vanuit Den Bommel, Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge en Stellendam wordt een herdenking uitgezonden.

Dat de tunnel lang is, bleek afgelopen week met de invoering van de avondklok van 21.00 tot 4.30. Een ingrijpende maatregel. Maar noodzakelijk, omdat het aantal besmettingen ondanks de lockdown te hoog blijft en er zorgen zijn over de Britse variant. Daarom zijn de regels ook op andere vlakken aangescherpt: het dringende advies voor één bezoeker thuis per dag, aangescherpte reisbeperkingen en niet meer dan 50 personen bij een uitvaart. Laten we hopen dat we met deze aanscherpingen én de vaccinaties betere cijfers gaan krijgen en dat het er binnenkort wat zonniger uitziet.

Het blijft een kwestie van volhouden. Soms even zuchten en weer doorgaan. Onze verantwoordelijkheid nemen. Het brengt me terug bij Fred. Zijn spontane actie bracht een lach op mijn gezicht en juist dat soort lichtpuntjes geven nieuwe energie. Ik had er de afgelopen week meerdere, zoals de zorgactie maar bijvoorbeeld ook de ontmoeting met leerlingen van groep 5 van Daltonschool De Vliegers die lieten zien hoe digitaal onderwijs voor hen werkt. Ook het voorlezen uit het mooie prentenboek ‘Coco kan het’ in het kader van de Nationale Voorleesdagen was fijn om te kunnen doen. Koester uw mooie momenten, hoe klein soms ook, juist in deze lastige periode. Wees ook voor een ander dat lichtpuntje. We hebben elkaar nodig om hier doorheen te komen."

Hartelijke groet,
Ada Grootenboer-Dubbelman