Sommelsdijk - Een nieuwe column van onze burgemeester. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman schrijft tweewekelijks een actuele column. Haar column van deze week heet 'Wat wel kan!'. Ze schrijft: "...We hebben geen zin in een lockdown. We zijn er klaar mee....geen gezellige Kerstdis met de hele familie, geen oud-en-nieuwfeest in de Staver voor de jongeren...geen vuurwerk afsteken, vreugdevuren maken of carbid schieten. Geen….., niet….., nee…...geen leuke boodschap. We missen het echte samenzijn, ook al zien veel mensen echt wel de noodzaak van de maatregelen. We moeten elkaar, maar vooral de kwetsbare mensen, blijven beschermen tegen het virus." Lees hieronder de hele column.

Column burgemeester: 'Wat wel kan!'

Coronavermoeidheid. Na negen maanden hebben we er last van, zo zei premier Rutte vorige week. We hebben geen zin in een lockdown. We zijn er klaar mee. Geen versoepeling met de feestdagen. Maximaal twee gasten in huis. Dat betekent geen gezellige Kerstdis met de hele familie, geen oud-en-nieuwfeest in de Staver voor de jongeren. En ook geen vuurwerk afsteken, vreugdevuren maken of carbid schieten.

Geen….., niet….., nee…...

Dat is geen leuke boodschap. We missen het echte samenzijn, ook al zien veel mensen echt wel de noodzaak van de maatregelen. We moeten elkaar, maar vooral de kwetsbare mensen, blijven beschermen tegen het virus. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de coronabesmettingen en het aantal opnames in de ziekenhuizen en specifiek op de IC niet verder stijgt. We moeten ook onze zorg- en hulpverleners beschermen, die al zo lang onder grote druk en moeilijke omstandigheden werken.

Ik denk dat het goed is als we het omdraaien. Niet ‘wat mag niet?’ maar ‘wat kan wel?’ Dat moet onze focus hebben. Hoe kunnen we in deze lastige tijd genieten van de feestdagen en elkaar toch op afstand opzoeken? Zoek naar mogelijkheden. Kom bijvoorbeeld op verschillende dagen in kleine groepjes bij elkaar of maak gebruik van de digitale mogelijkheden om op afstand toch samen te eten. Ook hoor ik verhalen van mensen die enthousiast Kerstpakketjes aan het samenstellen zijn om zo via de postbode hun dierbaren te verrassen. Na vele jaren van dalingen worden er waarschijnlijk dit jaar meer Kerstkaarten bezorgd. Dat is mooi! De kleine attenties worden in deze tijd extra gewaardeerd. We hebben oprecht aandacht voor elkaar.

Misschien is het juist een goed jaar om jezelf te trakteren. Bestel een afhaal-Kerstdiner bij het lokale restaurant. En wat te denken van een digitale pubquiz of een digitale toast met de hele vriendengroep? Zie het als een uitdaging. Lukt het iedereen om op hetzelfde moment te toasten? De feestdagen kunnen we in huiselijke sfeer gezellig maken. Het vraagt alleen wel wat creativiteit, welwillendheid en vindingrijkheid.

Laten we er met elkaar voor zorgen dat de feestdagen echt feestdagen zijn. De jaarwisseling is ook een spannende tijd voor mij als burgemeester. De afgelopen jaarwisseling telden we bijna 100.000 euro aan schades aan kapotte verkeersborden, bushokjes en afvalbakken. Ook was veel asfalt beschadigd door vuurtjes. Dat maakt het een hele dure nacht voor de samenleving. Geld dat veel beter aan andere dingen besteed had kunnen worden. Het is ook een extreem drukke nacht voor onze hulpdiensten. Ondanks of misschien wel dankzij, het vuurwerkverbod en het verbod op carbid schieten blijft de inzet van politie, brandweer, boa’s en zorgpersoneel ook dit jaar weer groot.

Ik gun hen een feestelijke jaarwisseling, een mooie afsluiting van een beladen en zwaar jaar! Klappen voor de zorg is een mooi gebaar, maar nog mooier is het als we samen onze verantwoordelijkheid pakken en zorgen voor een feestelijke en veilige jaarwisseling.

Ik doe hierbij een dringende oproep aan alle ouders om met hun kinderen het gesprek aan te gaan. Hoe zijn zij van plan om de jaarwisseling te vieren? Hoe houden we het leuk en veilig? Overlast kan niet, vandalisme kan niet, anderen in gevaar brengen kan zeker niet. Ook niet omdat het maar één nacht in het jaar is, ook niet omdat er vanwege corona toch al niets kan. Kijk naar wat wel kan. Afspreken met twee vrienden kan wel. Elkaar digitaal ontmoeten kan wel. Een gezellig avondje thuis kan wel.

Het is dit jaar even niet anders. Ik hoop met heel mijn hart dat we volgend jaar weer kunnen genieten van het echte samenzijn. Misschien dat het wel weer als vanouds kan zijn. In 2021 begint het vaccinatieprogramma. Dat is een hoopvol vooruitzicht. Houd vol, we doen dit met elkaar, we kunnen dit met elkaar!"

Met vriendelijke groet,

Ada Grootenboer-Dubbelman