Sommelsdijk - Een nieuwe actuele column van Lucas Hartong ligt weer voor je! Lucas is columnist voor iGOnl. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Om de week wordt er op vrijdagmorgen een column van Hartong gepubliceerd. Lucas: "Er was een extra raadsvergadering geweest...zodra je ‘extra’ leest in een bericht inzake de overheid dan wéét je dat er grote problemen zijn. Ambtenaren en politici houden er niet van om een éxtra vergadering te houden. De Begroting 2021 bleek niet goedgekeurd...." Lees hieronder de hele column 'Onvolkomenheden'.

Onvolkomenheden

"Kent u dat woord? Het betekent zoiets als: het gaat niet helemaal goed. We waren zo leuk bezig, maar door de ‘onvolkomenheden’ zijn we niet aanbeland waar we moesten zijn. Het lijken kleine dingen, maar de gevolgen zijn doorgaans groot. Neem nu de onvolkomenheid van het verkeerd borden lezen. Je co-piloot was ervan overtuigd dat je linksaf moest bij die kruising, maar je komt terecht in een lange file, in het verkeerde dorp en er is geen tankstation. Bord verkeerd gelezen. Tsja, kan gebeuren, zo’n onvolkomenheid.

Nu is één onvolkomenheid doorgaans nog wel te herstellen, maar als er sprake is van een hele rééks onvolkomenheden dan wordt het wat lastiger, om het voorzichtig te zeggen. We waren er bijvoorbeeld recent getuige van bij Forum voor Democratie, SP en GroenLinks: de onvolkomenheden stapelden zich op, met als gevolg dat er heel vreemde situaties ontstonden rondom (kandidaat) politici, leiders, besturen, kortom: het was chaos vanwege die onvolkomenheden. Nu maakt iedereen wel eens fouten en onvolkomenheden voorkom je niet, maar dan is het zaak om ze zo snel mogelijk te herstellen én op betere voet verder te gaan.

Afijn. Die onvolkomenheden dus. Ik zag ze staan in een bericht in GGOF van afgelopen week. In eerste instantie las ik er bijna overheen, omdat de kop erboven zo positief was: “Herstelplan bij Begroting 2021 goedgekeurd”! Taradaboemdiejee, stond er nog net niet bij. Geweldig! Het herstelplan was goedgekeurd. Toen ik echter het gehele bericht las schrok ik mij een hoedje. Het was namelijk helemaal niet zo mooi. Er was een extra raadsvergadering geweest. Lieve mensen, zodra je ‘extra’ leest in een bericht inzake de overheid dan wéét je dat er grote problemen zijn. Ambtenaren en politici houden er niet van om een éxtra vergadering te houden.

De Begroting 2021 bleek niet goedgekeurd te zijn door de Provincie en dat betekent dat er toezicht komt. Dat noemen we met een moeilijk woord Artikel 12 gemeente en dat houdt in dat een gemeente niets meer mag uitgeven zonder toestemming van de meekijkende Provincie. Er is dan sprake van een financieel penibele situatie en de Provincie geeft de betreffende gemeente extra geld uit het Gemeentefonds, mits men zo snel mogelijk orde op zaken stelt. Wat heeft onze gemeente toen gedaan? Bezuinigd? Nee. Nog niet zo lang geleden ontving de gemeente namelijk bijna 50 miljoen euro wegens de verkoop van Eneco. Daarvan werd 30 miljoen in de reservepot gestopt en 18 miljoen ‘geparkeerd’. Dan denk ik altijd: waar is die parkeerplaats?

Om aan de curatele van de Provincie te ontkomen is nu een ‘Herstelplan’ ingediend, waarbij de Enecogelden worden ingezet om de tekorten te dekken. Zeg maar: je gebruikt je spaargeld om de eindjes aan elkaar te knopen en zegt: “Alles OK”, maar dat is niet zo. Je draait namelijk met verlies en zult geen Herstelplan, maar Bezuinigingsplan moeten maken! En dan nog iets: je ziet als gemeente toch ruim van tevoren aankomen dat er begrotingstechnisch iets mis gaat? Dat er ‘onvolkomenheden’ zijn? Dan zorg je dat die tijdig worden opgelost. Dát is verantwoord omgaan met het jou door de burgers toevertrouwde geld. Niks Herstelplan. Zuiniger aandoen!"

Lucas Hartong