Sommelsdijk - Een nieuwe actuele column van Lucas Hartong ligt weer voor je! Lucas is columnist voor iGOnl. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Hij is getrouwd, heeft twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. Ook is hij sinds kort weer met een nieuwe studie begonnen. Om de week wordt er op vrijdagmorgen een column van Hartong gepubliceerd. Lucas: "Maar u beweert toch niet dat er fraude is gepleegd... wel, als iemand mij vorig jaar had verteld dat de Belastingdienst nu onderwerp van een Parlementaire Enquete is wegens het structureel schenden van de wet in de toeslagenaffaire dan had ik die ook voor gek versleten. Het gebeurt echter wel...." Lees hieronder 'Land of the free, home of the brave'.

Land of the free, home of the brave

"Het was kort na middernacht in Detroit. De meeste stemmentellers waren al naar huis, maar een IT-medewerkster van Dominion Systems, de maker van de stemmachines, was nog aanwezig in het stemlokaal. Zij werd bij een machine geroepen waarvan de printer was vastgelopen en zag dat er veel te veel stemmen waren geteld op de stemcomputer. Stemmen worden per 50 (een 'batch') geteld en er stonden 400 stemmen op de computer, maar acht keer dezelfde batch. Dat was zeer verontrustend. Dezelfde stemmen werden dus veel te vaak dubbel meegeteld. De vrouw meldde dit bij haar manager, maar werd afgesnauwd; zij telde geen stemmen, maar assisteerde bij IT-storingen, zo werd haar duidelijk gemaakt. Bovendien viel het haar op dat de stemmen doorgaans uitsluitend werden gecontroleerd door medewerkers van de Democratische Partij. Er was geen controleur van de Republikeinen aanwezig bij het controleren van de stemmen. Nadat zij was thuisgekomen nam zij contact op met de FBI en legde 10 november een officiële verklaring af bij de rechtbank van Michigan. Haar naam: Melissa Carone.

Niet lang daarna kwamen de Dominion stemmachines en met name hun software onder vuur te liggen. In grote delen van de VS worden deze machines gebruikt, uitgezonderd de staat Texas. Daar kwam het hoofd Juridische Dienst, Paxton, met een verklaring naar buiten: de staat Texas had deze stemmachines drie keer afgewezen wegens 'kwetsbaarheid van de software, die vatbaar is voor fraude en ongeoorloofde manipulatie'. Diverse tv-programma's kwamen vervolgens met bewijs dat de stemmachines eenvoudig kunnen worden gemanipuleerd, zelfs vanuit het buitenland via internetverbinding, wat bij veel machines tijdens de verkiezingen het geval was. Opmerkelijk is dat pas na middernacht veel stemmen voor Biden binnenkwamen. Dat werd in eerste instantie verklaard door de poststemmen, die gezamenlijk werden geteld, maar ook daarbij bleek een flink probleem.

Poststemmen moeten namelijk formeel dichtgeplakt zijn en van een handtekening voorzien. Dat was in flink wat gevallen niet gebeurd. Die stemmen werden hier en daar apart gelegd en later door de rechter niet toegelaten bij het totaal aantal stemmen, maar de controle daarop was uiterst zwak, omdat in veel gevallen geen Republikeinse waarnemers werden toegelaten tot de telkamers, terwijl de Grondwet dat wel gebiedt. In Texas werd tegelijkertijd een vrouw aangehouden die als sociaal werker in een verzorgingstehuis werkzaam was en 136 aanklachten aan haar broek kreeg wegens het illegaal ronselen van stembiljetten, zonder toestemming van de bewoners. In Georgia werden tijdens de stemmen-check duizenden stemmen gevonden, die 'per ongeluk' niet waren meegeteld of niet waren ge-upload van een USB-stick.

Maar u beweert toch niet dat er fraude is gepleegd tijdens de verkiezingen in de VS, meneer Hartong? Wel, als iemand mij vorig jaar had verteld dat de Belastingdienst nu onderwerp van een Parlementaire Enquete is wegens het structureel schenden van de wet in de toeslagenaffaire dan had ik die ook voor gek versleten. Het gebeurt echter wel. Communist Stalin zei ooit: "Het maakt niet uit wie er stemt. Het gaat erom wie de stemmen telt". Wie had gedacht dat het meest "poignante" voorbeeld daarvan zich zou afspelen in de VS, anno 2020."

Lucas Hartong.