Sommelsdijk - Een nieuwe actuele column van Lucas Hartong ligt weer voor je! Lucas is columnist voor iGOnl. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Hij is getrouwd, heeft twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. Ook is hij sinds kort weer met een nieuwe studie begonnen. Om de week wordt er op vrijdagmorgen een column van Hartong gepubliceerd. Lucas: "Over warmte gesproken. Dat woord kwam ik ook tegen op de informatiepagina van de gemeente: "We gaan een gasloze toekomst tegemoet". Is het werkelijk? Beschikt de gemeente over een profetische gave? Ik las dat het eerste en zwaar gepromote proefproject met gasloos wonen in Purmerend faliekant is mislukt, ondanks de 7 miljoen subsidie..." Lees hieronder verder.

Ongekende warmte

"Hebt u het ook gezien? Die prachtige solo van Chantal Van den Broek-Blaak tijdens de afgelopen Ronde van Vlaanderen voor dames? Op magistrale wijze wist zij de klassieker op haar naam te zetten. Na de Patersberg ging zij de laatste kilometers geheel solo richting de finish. Wereldkampioene Annemiek van Vleuten en Olympisch kampioene Anna van der Breggen juichten mee met Chantal. Het zij haar van harte gegund, omdat Chantal Blaak volgend jaar stopt met actief fietsen. Dat wordt afscheid nemen met een warm gevoel.

Over warmte gesproken. Dat woord kwam ik ook tegen op de informatiepagina van de gemeente Goeree-Overflakkee. Die publiceert iedere week pagina na pagina met gemeentelijke informatie, onder andere over aanvragen van een bouw- of kapvergunning, een kort verslag van de raadsvergadering en aanverwante zaken. Die informatie heeft deels een officieel doel (bezwaarmakers kunnen aan de slag na publicatie van een project) en deels dient het om de burgers te informeren over wat er speelt in de gemeente. De meeste mensen slaan die pagina’s altijd snel over om door te gaan naar de spruitjes-aanbiedingen van de week, maar deze keer kon je ook op de gemeentelijke pagina's een aanbieding vinden.

Met de schreeuwende kop ‘Ongekende warmte met warmtepompen en infraroodpanelen!’ viel een gloeiend betoog te lezen dat uitmondde in een aanbieding (‘inkoopactie’) bij de WoonWijzerWinkel. Maar waar ging het eigenlijk om? Wat kon je aanschaffen? De gemeente legt uit: "We gaan een gasloze toekomst tegemoet". Is het werkelijk? Beschikt de gemeente over een profetische gave? Ik las afgelopen week in NRC dat het eerste en zwaar gepromote proefproject met gasloos wonen in Purmerend faliekant is mislukt, ondanks de 7 miljoen euro subsidie van minister Ollongren. De Rekenkamer en het Planbureau voor de Leefomgeving brandden recentelijk het overheidsprogramma ‘Proeftuinen Aardgasvrije Wijken’ volledig af. De gemeente gaat dus al in de allereerste zin de fout in. Premisse fout, rest ook fout.

Direct daarna begint de promotie: een ‘hoge kwaliteit design infraroodpaneel’ en 'all electric warmtepomp’ gaan zorgen voor de warmte in uw huis! Om er meer van te weten moet u direct naar Woonwijzerwinkel.nl gaan. Na inschrijving voor de actie ‘ontvangt u een vrijblijvende offerte met een scherpe actieprijs voor een stille en betrouwbare warmtepomp’. Of u kunt meedoen met de ‘inkoopactie voor infraroodpanelen’. Je krijgt een korting van wel 10%! En dat voor ‘panelen met een prachtig design die in ieder interieur passen, maar u kunt ze ook personaliseren met een eigen foto’! Wie niet meedoet is eigenlijk oerdom.

Maar wacht eens even! Dit is toch de pagina van de gemeente? Met neutrale informatie­voorziening naar de burger? Jawel, maar de WoonWijzerWinkel 'is het officiële energieloket van uw gemeente. Zij zijn onafhankelijk, waardoor u kunt vertrouwen op het betrouwbare, objectieve advies over duurzaam wonen’. Oh. Dus dat ‘energieloket’ wordt bemensd door de WoonWijzerWinkel? Maar wie is of zijn dat dan? Wel, de stichting WoonWijzerWinkel is rechtstreeks gelieerd aan IcDuBo, wat staat voor Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen. Dat is een Rotterdamse onderneming die ‘de vraag naar duurzaam aanbod wil activeren door het aanbod toegankelijk te maken'. Zij brengen ‘partners’ samen, waaronder grote aanbieders en gemeenten. Platgezegd: een commerciële club dus, die ‘duurzaam’ geld wil verdienen. Dat mag, maar zeg dat dan duidelijk.

Wat mij zorgen baart: er wordt op de gemeentelijke pagina dus indirect ongegeneerd reclame gemaakt voor een commercieel bedrijf, dat nota bene is opgestart met subsidiegeld. Ons geld dus. Dan hebben we het nog niet eens over de vraag of al die ‘duurzame’ middelen wel zo duurzaam zijn en of er sprake is van een echte ‘aanbieding’. Daarvoor moet je veel meer (lokale, want help uw eigen omgeving!) aanbieders af. Van een onafhankelijke positie van WoonWijzerWinkel is in ieder geval geen sprake. Zij proberen u een ‘prachtig design’ product aan te smeren en met behulp van de gemeente Goeree-Overflakkee is dat best makkelijk, toch? Je vraagt je af: wat vangt de gemeente als commissie?"

Lucas Hartong.