22 oktober 2020, Sommelsdijk - Een nieuwe column van onze burgemeester. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman schrijft tweewekelijks een actuele column. Haar column van deze week heet 'Wekker'. Burgemeester: "Volgt u op de voet hoeveel besmettingen er dagelijks op Goeree-Overflakkee bijkomen? En of het reproductiegetal al onder de 1 daalt? Of verdiept u zich er juist niet (meer) in? Ik snap het heel goed als dat laatste het geval is. We krijgen momenteel van allerlei kanten alarmerende berichten." Lees hieronder verder.

Column burgemeester: 'Wekker'

"Volgt u op de voet hoeveel besmettingen er dagelijks op Goeree-Overflakkee bijkomen? En of het reproductiegetal al onder de 1 daalt? Of verdiept u zich er juist niet (meer) in?

Ik snap het heel goed als dat laatste het geval is. We krijgen momenteel van allerlei kanten alarmerende berichten. Vanuit de overheid, vanuit de media én misschien ook wel vanuit de eigen familie-, vrienden- en kennissenkring. Het gaat niet goed.

Maar dit is wel onze wekker: het moment waarop we met elkaar het virus weer onder controle moeten krijgen. Waarbij we ook strenger moeten zijn voor onszelf en elkaar helpen om ons aan de regels te houden. We doen ons best, maar we weten allemaal ook dat we qua naleving van de coronamaatregelen snel verslappen.

Kijk maar naar het thuiswerken: ‘werk thuis, tenzij het niet anders kan’. Ondertussen was het de afgelopen tijd drukker op de wegen dan tijdens de intelligente lockdown in het voorjaar. Verjaardagsfeestjes waren bescheiden, maar ongemerkt kwam er toch veel bezoek op een dag. En er is een dringend mondkapjesadvies in publieke binnenruimtes, maar in supermarkten en winkels zag ik – zeker in het begin - vaker mensen zonder dan mét mondkapje.

Ik weet dat we het virus onder controle krijgen als we ons goed aan de maatregelen houden. Met de meeste besmettingen thuis geldt juist dat we daar ook alerter moeten zijn. Voor bezoek thuis geldt: maximaal 3 personen extra (kinderen t/m 12 jaar tellen niet mee) per keer én per dag. Houd de 1,5 meter afstand tot elkaar. En blijf zo veel mogelijk thuis, ook al is het herfstvakantie. Het is niet leuk, maar noodzakelijk. Wat zou het een mooi perspectief zijn als we de feestdagen eind december met elkaar kunnen vieren. Om dat te kunnen bereiken moeten we nu echt ‘wakker’ worden.

CoronaMelder

Daarbij geldt ook dat het belangrijk is dat u in thuisquarantaine blijft als de regels dat van u vragen. Heeft u zich al aangemeld voor de app CoronaMelder? CoronaMelder waarschuwt als u in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kunnen we voorkomen dat besmettingen verspreiden, maar de app is alleen succesvol als er veel mensen meedoen. Dus meld je aan en vraag de mensen om je heen dat ook te doen.

Afgelopen vrijdag werden 26 vrijwilligers van de brandweer benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een feestelijk moment waarbij ik normaal gesproken de brandweermannen met hun families zou hebben ontvangen. Nu sprak ik met hen via WhatsApp-videobellen en werd de onderscheiding thuisbezorgd. Dat is anders, dat is best schakelen. Maar het was zo wel een heel persoonlijk en bijzonder moment, wat het ook hoort te zijn. Mijn waardering voor hun werk is er zeker niet minder om!

Voor veel ondernemers, zoals in de horeca, de detailhandel en de evenementensector, betekenen de strengere maatregelen weer een nieuwe tegenslag. Dat hakt er weer enorm in. Onze ondernemers kunnen nu opnieuw uw hulp goed gebruiken. Koop lokaal. Maak bijvoorbeeld gebruik van de vele afhaal- en bezorgopties! Goed eten gewoon bij u thuis.

Zorg

Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis is helaas begonnen met het afschalen van de reguliere zorg om de juiste zorg aan coronapatiënten te kunnen blijven bieden. Dat afschalen gebeurt zorgvuldig, maar het blijft vervelend voor patiënten die nu langer moeten wachten. Het kan ook vergaande gezondheidsschade voor mensen opleveren.

Van de vorige coronagolf weten we dat mensen bij klachten – anders dan corona - minder snel richting hun huisarts gaan. Doe dat alstublieft wel! De gevolgen van corona zijn al zo groot, laten we ze niet nog groter maken.

Ik sluit dan ook af met een oproep om aandacht voor elkaar te hebben, ik kan u dat niet vaak genoeg vragen. ‘Aandacht voor elkaar is geen medicijn, maar we worden er allemaal beter van’, las ik ergens. Dat is ook zo waar! Al is er 1,5 meter afstand – en soms meer –, toch kunnen we dicht om elkaar heen staan. Laten we dat ook alsjeblieft (blijven) doen."

Met vriendelijke groet,

Ada Grootenboer-Dubbelman