Middelharnis - Op dinsdag 6 oktober 2020 is er een column van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman, door gemeente Goeree-Overflakkee gepubliceerd met de titel 'Aandacht'. Ze schrijft: "Alles wat aandacht krijgt, groeit! De uitspraak van de Griekse filosoof Aristoteles is bijna 2400 jaar later nog steeds populair. Aandacht krijgen betekent dat je wordt gezien, echt wordt gezien. Door aandacht kan je ontwikkelen, groeien en bloeien. Aandacht is belangrijk!" Lees de column hieronder.

Aandacht

"Eind juni schreef ik voor de laatste keer een column aan u, met afsluitend de oproep om goed voor uzelf en elkaar te zorgen. Met elkaar hoopten we na een intensieve periode met coronamaatregelen op wat rust én tijd om te genieten. We hadden dat allemaal zo hard nodig. We moesten op adem komen. Ik hoop van harte dat het u is gelukt.

Inmiddels staan we weer voor een spannende periode, met oplopende besmettingen, ziekenhuisopnames en strengere coronamaatregelen. En dat is heel teleurstellend. Voor de sportvereniging waar de kantine dicht is, voor de ondernemer die vreest voor omzetverlies, voor de werknemer die het thuiswerken wel zat is. Eigenlijk een teleurstelling voor iedereen.

Maar we kunnen niet bij de pakken neerzitten. We moeten doen wat nodig is om het aantal besmettingen te beperken en een tweede lockdown te voorkomen. Dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Zo zie ik ook het dringende advies om mondkapjes te dragen in de publieke ruimtes. Doe het gewoon. In de landen om ons heen is het inmiddels ingeburgerd. Van Nederlanders die deze zomer op vakantie waren in het buitenland hoor ik positieve geluiden. Als iedereen het doet, zijn we er zo aan gewend.

Zo is het nu ook weer nodig om het aantal contactmomenten te beperken. Was vaak je handen, houd 1,5 meter afstand, vermijd drukke plekken. En, blijf bij klachten thuis en laat je testen. Ik denk dat we de meeste regels inmiddels kunnen dromen. Maar we weten ook allemaal dat het snel kan wegzakken en we toch minder alert zijn dan we zouden moeten zijn. Daarom blijft het belangrijk dat we de regels herhalen, aandacht geven.

Het kabinet wil gezamenlijk stil staan bij de gevolgen van de coronacrisis en trapt op 6 oktober een periode af waarin we als Nederlanders ‘aandacht voor elkaar’ hebben. Voor elkaars verdriet, voor elkaars teleurstellingen en voor andere gevolgen van het coronavirus. Denk aan een zorgvuldig geplande bruiloft die niet kan doorgaan, een geannuleerde vakantie, aan het niet kunnen knuffelen met opa en oma of aan een ondernemer die zijn of haar bedrijf in financiële problemen zag of ziet komen. Dat brengt frustratie, verdriet, boosheid, angst en teleurstelling met zich mee. Logisch. Die gevoelens zijn er, maar het is niet goed als het ons gaat beheersen en belemmeren. Blijf er niet mee zitten, deel en vraag hulp!

Ik wil hier ook expliciet de bewoners en medewerkers van de Geldershof in Dirksland noemen en hen veel sterkte wensen. Het virus is daar, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch binnengekomen. Dat brengt ongetwijfeld zorg en spanning met zich mee. Het is zorgelijk als onze kwetsbaarste inwoners worden getroffen. Natuurlijk denk ik ook al alle andere mensen die de afgelopen tijd een positieve coronatest kregen. Sommigen werden (ernstig) ziek, bij anderen vielen en vallen de klachten gelukkig mee. Sterkte en beterschap, en houd vol die thuisquarantaine! We doen het niet alleen voor onszelf, we doen het juist ook voor onze medemens.

Aandacht is ook de reden dat ik de pen van de tweewekelijkse ‘coronacolumn’ weer oppak. Ik hoop u van hieruit weer te kunnen bemoedigen en ondersteunen. Maar dat kan ik natuurlijk niet alleen, dat doen we met elkaar. Heb aandacht voor elkaar!"

Met vriendelijke groet,
Ada Grootenboer-Dubbelman