Sommelsdijk - Een nieuwe actuele column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Hij is getrouwd, heeft twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. Ook is hij sinds kort weer met een nieuwe studie begonnen. Om de week wordt er op vrijdagmorgen een column van Hartong gepubliceerd. Lucas: "Ik fiets ook nogal eens rond op ons eiland en wat mij de laatste tijd opvalt is dat er overal en nergens stapels hout liggen. Snoeihout, hele bomen of bergen zaagsel waar duidelijk gezaagd is...snoei- en kaphout levert namelijk flink geld op." Lees hieronder verder.

Van de bomen en het bos

"Ook het debat in de Tweede Kamer over Europa gevolgd? Nou, ik niet hoor. De uitkomst staat doorgaans van tevoren al vast. Er zijn partijen die meer Europa willen (“Ja, het gaat niet goed in Europa. We hebben méér EU nodig!”) en dan zijn er die minder willen (“Ja, het gaat niet goed in Europa. We hebben minder EU nodig!”), dus ik ben zo’n type die na de wedstrijd even kijkt wat de uitslag was. Kent u vast wel. Bij de Tour de France heb ik dat ook: ik word al vreselijk moe bij het kijken naar beelden van fietsers die bovenmenselijke prestaties leveren. Ik heb begrepen dat de media de winnaar tot jongste ooit in de Tour hebben uitgeroepen. Nou ja, op Henri Cornet na dan. Die won in 1904 op negentienjarige leeftijd. Akkoord, dat was wel nadat de eerste vier waren gediskwalificeerd wegens het niet afleggen van het gehele parcours.

Er gebeurde trouwens wel iets opmerkelijks tijdens dat kamerdebat. Kamerlid Omtzigt (CDA) was aan het woord en kreeg vragen van collega Baudet (FvD). Kamervoorzitter Arib was wat op haar hoede, want een voorgaande keer dat dat gebeurde brandde Baudet Omtzigt af en publiceerde dat op internet middels een filmpje. Voor het genoegen van de achterban uiteraard. Omtzigt begon zijn antwoord en zei erbij dat hij het netjes zou vinden als Baudet niet een geknipt en geplakt filmpje in elkaar zou fröbelen. Baudet ging los en Omtzigt antwoordde. Tot Arib het welletjes vond en het ‘debat’ afkapte. De volgende dag stond een geknipt en geplakt filmpje op de FvD kanalen. Arib greep terecht in, omdat de Tweede Kamer hiervoor niet is bedoeld. Die is bedoeld voor serieus inhoudelijk debat. Maar ja, die uitkomst die al van tevoren vast staat. Dat leidt dus tot nepnieuws filmpjes voor de achterban. Beetje populistisch, op z’n zachtst gezegd.

Ondertussen studeer ik door. Zolang dat nog kan tenminste, want grote delen van Noord-Brabant lijken code oranje te krijgen. Dat wordt dus nog meer thuis achter de computer zitten. Ik had toch een ander idee bij studeren toen ik eraan begon, maar ja. In de pauze ga ik in het bos wandelen, dat naast het universiteitsterrein ligt. Heerlijk even een frisse neus halen. Ik zie er regelmatig kleine eekhoorns rondhuppelen en naar nootjes scharrelen. Dan zit er één op de uitkijk en de rest zoekt. Slim systeem. In dat bos ligt veel snoeihout en afgevallen takken op de grond en daarin trekken ze zich snel terug als je eraan komt en ze je zien, horen of ruiken. Prachtig zo’n bos met flora en fauna.

Ik fiets ook nogal eens rond op ons eiland en wat mij de laatste tijd opvalt is dat er overal en nergens stapels hout liggen. Snoeihout, hele bomen of bergen zaagsel waar duidelijk gezaagd is. In diverse eilandelijke bossen gapen nu flinke gaten. Onlangs werd verder ternauwernood voorkomen dat een gigantische rij bomen geveld zou worden tussen Ooltgensplaat en Oude Tonge, dankzij oplettende en doortastende bezorgde burgers en inzet van een partij bij het Waterschap. Gelukkig maar, want hele hordes vogels en vleermuizen zouden van hun slaapplaats beroofd zijn. Regulier onderhoud aan groen en bomen kan ik plaatsen en als een boom ziek is of gevaar oplevert voor het wegverkeer dan moet er iets aan gedaan, maar dit lijkt eerder op een commercieel rooien ten bate van biomassacentrales die om hout smeken.

Snoei- en kaphout levert namelijk flink geld op. Dat fluctueert tussen de 25 en 80 euro per ton. Leuke bijverdienste voor gemeentes. Is biomassastook verstandig en efficiënt? Geen van beide. Ter vergelijking: de CO2 emissie per kWha bedraagt voor aardgas 436, voor steenkool 817 en voor biomassa (hout) 946. Biomassastook is dus nog slechter dan het door links zo verfoeide kolenstook, maar links Nederland bewierookt biomassa. Onbegrijpelijk. Het is de meest vervuilende vorm van energieopwekking. Dan heb ik het nog niet over de gaten in onze eilandelijke bossen en het verlies aan natuurlijke leefomgeving voor de dieren. Hierbij dus de publieke vraag: gemeente Goeree-Overflakkee, waarmee zijn wij bezig? En ik accepteer geen geknipt en geplakt filmpje als antwoord."

Lucas Hartong.

Lees ook: 28-vragen-over-de-bomenkap-in-nederland.