Sommelsdijk - Een nieuwe actuele column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl. Hij heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Hartong is getrouwd, heeft twee, inmiddels volwassen, kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. Lucas: "...maar liefst 34 gigantische windmolens, die de horizon tussen Oude-Tonge en Bruinisse ernstig vervuilen en binnenkort komen er bij de N59 nog meer gigawindmolens bij...." Lees hieronder meer over 'Douceurtje'.

Douceurtje

"Leuk hoor, die berichten in de huis-aan-huis bladen over de giften van het Windfonds Krammer aan allerlei organisaties op ons eiland. Toch? Ik bedoel maar: de dorpsraad Oude-Tonge, dierenwei Nieuwe-Tonge, dorpsraad Bruinisse en dorpsbelangen Sint Philipsland mochten afgelopen week ruim 20.000 euro ontvangen voor hun ‘duurzame projecten’, aldus de juichende berichten. Voor alle duidelijkheid: ik wil geen kwaad woord spreken over de ontvangende organisaties. Fijn dat ze er zijn en hun goede werk verrichten, ten bate van een leefbare samenleving. Over dat Windfonds Krammer ben ik echter aanmerkelijk minder te spreken. Het is plat-gezegd een zak met geld waarmee tegenstand tegen en onvrede over de windmolens werd en wordt afgekocht. Een douceurtje voor geleden ellende.

Windpark Krammer (bouwsom: 215 miljoen euro) blijkt eigendom te zijn van de coöperaties Zeeuwind/Deltawind (51%) en energieproducent Enercon Independent Power Producer GmbH (49%). Die eersten zijn tevens oprichters en beheerders van het windfonds. Windpark Krammer telt maar liefst 34 gigantische windmolens, die de horizon tussen Oude Tonge en Bruinisse ernstig vervuilen en binnenkort komen er bij de N59 nog meer gigawindmolens bij (windpark Blaakweg). Internet laat ons weten dat “van elke MWh die Windpark Krammer aan elektriciteit opwekt € 0,50 aan het Windfonds wordt gedoneerd”. Het Windpark draagt zo volgens opgave jaarlijks ongeveer ca € 150.000 af aan het Windfonds, maar dat gaat bepaald niet allemaal naar de ‘duurzame projecten’ waarmee nu goede sier wordt gemaakt in de kranten. Zo’n € 60.000 gaat rechtstreeks naar omwonenden als een soort ‘tegemoetkoming voor groene stroom’. Hoe dichter men bij de windmolens woont des te meer ‘tegemoetkoming’ men ontvangt. Wie dit niet ziet als douceurtje kijkt bewust weg.

De rest van het geld in het Windfonds gaat naar drie omliggende gemeenten. Onze gemeente Goeree-Overflakkee ontvangt zo jaarlijks € 30.000, te verdelen over die ‘duurzame projecten’. Er is trouwens iets vreemds aan de hand met de genoemde bedragen. Zo stelde coöperatie Deltawind in haar publicatie van 30 juni in de krant GGOF (‘openbaar jaarverslag 2019’) dat Windfonds Krammer € 150.000 uitkeert ‘aan de directe omgeving van het windpark’. Volgens eigen opgave produceerde het windpark in het afgelopen jaar 328.493 MWh. Vermenigvuldig dat met € 0,50 dan kom je op een beschikbaar totaalbedrag van € 164.246. Dat is meer dan 150.000 en de Stichting Windfonds Krammer heeft het diezelfde dag in Eilanden Nieuws over het feit dat er ‘gemiddeld € 80.000 per jaar uit de opbrengst van de duurzame energie’ komt. Dat is dan dus duidelijk na aftrek van de ‘tegemoetkoming’ à € 60.000 aan de direct omwonenden. Beetje jongleren met cijfers, zeg maar.

Twee keer per jaar worden bedragen aan de ‘duurzame projecten’ uitgekeerd. Dit keer was dat dus totaal voor zo’n € 20.000. Overigens ontvangt het Windpark Krammer een SDE+ subsidiebedrag per opgewekte MWh, naast uiteraard de opbrengst uit stroomcontracten. Die subsidie bedraagt gedurende de afgesproken looptijd minimaal € 88 per MWh. Over 2019 ontving het Windpark dus voorzichtig geschat zo’n 29 miljoen euro aan subsidie (MWh x subsidiebedrag). Dan steekt dat douceurtje van € 30.000 er wel erg zuinigjes bij af. Er zijn nog meer windfondsen op ons eiland actief, eveneens met nauwe betrokkenheid van Deltawind. Zo is er ook een Windfonds Goeree-Overflakkee, maar dat keert nog niet uit omdat de windmolens van Windpark Haringvliet (jawel, ook daar komen monsterlijk hoge dingen) er nog niet staan. Verwachte opbrengst uit dat fonds is € 230.000 per jaar. Ook dat zal ongetwijfeld een zak met ‘zoethoudersgeld’ worden, want de ‘randvoorwaarden voor uitkering zijn een aantal keren op aangeven vanuit de politiek bijgesteld’ en ‘de exacte procedure voor aanvragen moet nog worden bepaald’. Of ik daar wat van vind? Tsja."

Lucas Hartong.