Sommelsdijk - Een nieuwe actuele column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl. Hij heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Hartong is getrouwd, heeft twee, inmiddels volwassen, kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. Lucas: "...helden...hetgeen hen werkelijk onderscheidt van de rest is dit: zij weigeren anderen aan hun lot over te laten en gaan door waar anderen afhaken. Belangeloos, zonder last of ruggespraak, omdat het moreel zo hoort...." Lees hieronder meer over 'helden'.

Helden

Ik weet uiteraard niet hoe u erin zit, maar ik heb zo af en toe behoefte aan helden. Mensen die het anders doen dan anderen. Die tegen de heersende stroom in buitengewone dingen doen. Niet omdat ze zo sterk of bijzonder zijn, maar juist omdat ze net als ‘ons' zijn. Achteraf denk je: dat had ik in principe ook gekund, maar ik deed het niet. Zij wel! En dat is dan reden voor onze bewondering en zet ons even een momentje stil om te beseffen dat we de volgende keer ook zelf zouden kunnen handelen. Een beetje in de trant van een oude filosoof die schreef: “Iedereen zei dat het niet kon, maar ik wist dat niet en toen deed ik het".

Dan heb je van die helden die iets doen wat jij absoluut niet zou kunnen. Sporthelden bijvoorbeeld. Die trainen zich een slag in de rondte en alleen al het zien van een foto of filmpje op Youtube hoe zij bezig zijn in de gym doet je beseffen: hier gebeurt iets wat ik niet kan. Dat geeft bij jezelf een weemoedig gevoel dat je een prachtige kans op roem hebt gemist, maar het is tevens oorzaak van bewondering. Ademloos kijk je vervolgens hoe jouw sportheld in de strijd tegen anderen wint. Als ze dat bovendien in een bijzondere stijl doen dan krijgen ze een hoge status, zelfs als ze verliezen. Zo hield Nederland de adem in toen Annemiek van Vleuten met haar fiets verongelukte tijdens de Olympische Spelen in Rio van 2016. Die val werd gelukkig niet het einde van haar carriere en dat toont tegelijkertijd aan hoe sterk zij is.

Misschien wat vreemd om te zeggen, maar mijn tandarts vind ik ook zo'n held. Ik mag zijn naam niet noemen, want dat zou hij ongetwijfeld maar onzin vinden, maar het is hem gelukt om zonder enige weerzin toch steeds opnieuw mijn tanden en kiezen op te lappen als er weer eens een achteruitgang was in de vorm van gat, breuk of ontsteking. Dat bleef hij ook doen tijdens de recente corona-crisis; met mondkapje, handschoenen en al. Dat komt toch dicht in de buurt van je leven in de waagschaal leggen voor het welzijn van een ander. Dat is volgens mij een heldenstatus waardig. Bovendien kreeg hij het voor elkaar om mij bij elk bezoek aan het lachen te brengen, zelfs toen er een kies getrokken moest worden. Lastig als je met een slang in je wijd opengesperde mond op je rug in de stoel ligt!

Afijn. Helden. Ik zal u een laatste voorbeeld geven. Ze zijn zelfs te vinden op een onverwachte plek: in Den Haag. Het zijn mensen die gewoon hun dagelijkse werk doen, waarvoor ze goed worden betaald, maar laten het daarbij niet. Als zij flagrant onrecht tegenkomen en de regering weigert structureel antwoord te geven op hun vragen, dan worden zij pas echt actief. Dan zoeken zij de media op en zetten druk. Zij doen alles wat van hen verwacht mag worden, maar omdat veel anderen het niet doen vallen zij op. Ze vinden het heel gewoon, maar dat is het niet. De kleur van hun politieke partij doet er even niet toe, want zij zijn daarop totaal niet gefocust. Hun doel is om het onrecht aan de kaak te stellen en waar mogelijk te herstellen, omdat het mensen betreft die door uitermate griezelig overheidshandelen in grote problemen zijn gekomen en als misdadigers weggezet.

Helden zijn mensen die boven de anderen uitstijgen. Omdat zij zoveel meer talent, doorzettingsvermogen of energie hebben? Dat zal zeker meespelen, maar hetgeen hen werkelijk onderscheidt van de rest is dit: zij weigeren anderen aan hun lot over te laten en gaan door waar anderen afhaken. Belangeloos, zonder last of ruggespraak, omdat het moreel zo hoort. Dus hierbij eenmalig: Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA), chapeau voor jullie niet aflatende handelen en daarmee staan voor onze rechtsstaat in de toeslagenaffaire. *)

Lucas Hartong.

*) Het meest recente optreden van deze twee is hier te vinden: https://nos.nl/artikel/2337630-venijnig-eind-aan-tweedaags-debat-over-compensatiewet-toeslagenaffaire.html