Middelharnis - Lees hieronder de nieuwe column 'Ontdekken', van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman: "Wist u dat u in één van de grootste gemeenten van Nederland woont? Goeree-Overflakkee is qua oppervlakte zelfs de grootste gemeente van Zuid-Holland. En we staan met onze 422 vierkante kilometer op nummer twaalf in de ‘ranglijst’ grootste gemeenten van Nederland. Goeree-Overflakkee heeft de ruimte. Ik ben trots op Goeree-Overflakkee. Als ik in de auto of op de fiets onderweg ben van of naar een afspraak elders op het eiland, dan realiseer ik me dat we het goed hebben met elkaar." Lees meer hieronder in 'Ontdekken'.

Vervolg

Ik ben trots op Goeree-Overflakkee. Als ik in de auto of op de fiets onderweg ben van of naar een afspraak elders op het eiland, dan realiseer ik me dat we het goed hebben met elkaar. Elke keer ontdek ik weer nieuwe stukjes Goeree-Overflakkee. Ik ben nu bijna zeven jaar burgemeester, maar ik hoor dat ook terug van mensen die hier geboren en getogen zijn. “We hebben maar geluk dat we hier wonen.” We hebben de gemoedelijkheid en sfeer in de verschillende dorpen, maar ook de rust en ruimte in de polders. Het vakantiegevoel op de stranden en in de natuurgebieden, maar ook de ruimte om actief bezig te zijn. Ons eiland heeft veel pluspunten. Ons eiland is divers. Voor ieder wat wils.

De laatste weken zijn we als gemeente, als land, onze weg uit de coronacrisis aan het zoeken. Een tijd van versoepelingen. Terug naar een iets normaler leven, maar wel met extra voorzichtigheid. Dat kan ook, want het aantal besmettingen laat nog steeds een dalende lijn zien. Tegelijkertijd draait de coronatestlocatie van de GGD in Middelharnis en realiseren we ons dat we nog niet van dat virus af zijn. Bezoek bij onze verpleeghuizen is nog maar minimaal. Het hoger onderwijs is net pas voorzichtig begonnen met praktijklessen, examens, tentamens en begeleiding van kwetsbare studenten. En er zijn ook ondernemers die hun activiteiten nog niet volledig kunnen hervatten. Zo is dit normaal gesproken een tijd met veel evenementen. Denk aan de jaarmarkten, havendagen, de bekende Goereese Portdagen of het populaire Concert at SEA. Dat moeten we dit jaar helaas missen.

We zien dat de toeristen ook ons eiland weer ontdekt hebben. Logisch, na maanden vooral thuiszitten zoeken we allemaal ontspanning. De zomervakantie komt eraan. Die gezelligheid en levendigheid is goed, maar het vraagt van onze inwoners en ondernemers op vooral de kop van ons eiland wel de nodige aanpassingen. Ik begrijp dat er zorgen leven over de drukte. Het blijft lastig. We moeten er samen onze weg in blijven vinden. Ik blijf benadrukken dat we hierin ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. Is het ergens te druk? Kom dan een andere keer terug of bezoek dan de plaatsen waar u anders misschien niet kwam.

Ik kan bijvoorbeeld iedereen van harte de rust van onze polders aanbevelen op deze ‘ontdekkingstocht’. Of een wandeltocht bij de Slikken van Flakkee, de bunkerroute van De Punt, rond Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat of het stadje Goedereede. Er is eigenlijk overal zoveel moois te ontdekken, zoveel moois op plekken waar het niet snel te druk is.

Vergeet ook zeker niet de mooie horecagelegenheden. Zonder reservering op het terras, of mét reservering een tafel binnen. En met kooplokaal in gedachten: bezoek de winkeliers die ook moeilijke tijden achter de rug hebben. Breng een bezoekje aan De Mekkerstee in Ouddorp, Faunapark Flakkee in Nieuwe-Tonge, het Streekmuseum in Sommelsdijk of bij zeehondenopvang A Seal in Stellendam. En voor gezinnen met jonge kinderen: ook speeltuin De Flipjes is weer open. Ik noem dit nu met het besef dat ik niet alles kan benoemen of recht kan doen aan al die hardwerkende ondernemers. Maar lieve inwoners, ontdek het moois wat ons eiland allemaal te bieden heeft. En is het ergens te druk? Ga dan naar een andere mooie plek, er is genoeg te ontdekken. Wat een voorrecht om hier te mogen wonen!