Sommelsdijk - Een nieuwe actuele column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Hij is getrouwd, heeft twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. Lucas: "...een gelijkgerichte demonstratie in Rotterdam werd deze week per direct door de burgemeester afgelast, omdat de deelnemers net als in Amsterdam lak hadden aan de regelgeving inzake corona. Men stond met teveel mensen te dicht op elkaar en medische hulpdiensten van een nabijgelegen ziekenhuis konden er niet langs..." Lees hieronder: Racisme?

Racisme?

Het moet werkelijk verschrikkelijk zijn voor gekleurde medelanders in Nederland. Deze week stonden er namelijk duizenden te demonstreren op de Dam in Amsterdam, omdat de politie racistisch geweld zou gebruiken tegen gekleurde mensen. Volgens de woordvoerster van de organisatie waren er de afgelopen jaren wel 41 mensen vermoord door de politie in ons land. Ik kan me een heel enkel geval voor de geest halen, bijvoorbeeld in Rotterdam, waarbij een gekleurde medelander omkwam nadat een agent op hem had geschoten. Het bleek uiteindelijk met grote waarschijnlijkheid een ‘suicide by cop’ te zijn, waarbij iemand zelfmoord pleegt door bewust de confrontatie met de politie te zoeken. Een uiterst tragisch voorval, dat direct aan een serieus en uitgebreid onderzoek door de Rijksrecherche werd onderworpen.

Zijn vader bleek een aantal jaren daarvoor ook neergeschoten te zijn door de politie. De agenten werden vrijgesproken van rechtsvervolging, omdat hij een politiehond had gestoken en vervolgens met een mes de toegesnelde agenten bedreigde. Opnieuw: een tragische gebeurtenis, maar niet zonder aanleiding en achtergrond. In 2015 overleed een Arubaan in Den Haag, nadat de politie hem hardhandig had moeten arresteren. Ook in dat geval deed de Rijksrecherche onderzoek en stelde vast dat de arrestatie plaatsvond nadat de verdachte meerdere keren had geroepen een wapen bij zich te hebben. Vervolgens verzette hij zich bij aanhouding. Uiteindelijk werd één van de betrokken agenten onvoorwaardelijk veroordeeld wegens mishandeling met de dood als gevolg.

De manifestatie in Den Haag ‘tegen politieracisme’ was mede naar aanleiding van de dood van een zwarte arrestant in de VS. De agenten die daarbij betrokken waren zijn geschorst en het onderzoek loopt. De rellen die naar aanleiding van dit tragische voorval uitbraken lieten echter een golf aan moord, doodslag en vandalisme door extreemlinkse zwarten zien. Veel hiervan was te schokkend om publiek op tv uit te zenden of op beeld te laten zien in kranten. Direct gevolg is dat president Trump de extreemlinkse beweging Antifa als terroristisch heeft bestempeld en dat een significant deel van de zwarte bevolking zich vol walging heeft afgekeerd van hun extremistische kleurgenoten. Beide zijn, ondanks de trieste aanleiding, positieve ontwikkelingen.

Een gelijkgerichte demonstratie in Rotterdam werd deze week per direct door de burgemeester afgelast, omdat de deelnemers net als in Amsterdam lak hadden aan de regelgeving inzake corona. Men stond met teveel mensen te dicht op elkaar en medische hulpdiensten van een nabijgelegen ziekenhuis konden er niet langs. Gelukkig had de Rotterdamse burgemeester de moed en wijsheid om in te grijpen, in tegenstelling tot de Amsterdamse die haar taak als hoofdverantwoordelijke voor openbare orde en veiligheid volstrekt verzaakte. De landelijke politiek stelt hierbij terecht grote vraagtekens. Het kan en mag niet zo zijn dat een burgemeester als actievoerster meedoet, terwijl zij vanuit haar professie boven de partijen dient te staan.

Wat de demonstranten ook luid verzwegen is de achterliggende reden voor het politieoptreden tegen al deze gekleurde daders. Het ging de politie niet om de kleur van de bedreiger, maar om de daad. De politie draagt het zwaard, als vertegenwoordiger van de staat, die verantwoordelijk is voor de openbare orde, veiligheid en recht. Zij is de hoedster van de relevante wet- en regelgeving en als een dader die overtreedt dan is de politie gerechtigd op te treden. Wie zijn vingers op een hete kachel legt loopt een gerede kans op blaren. Het waren bepaald geen lieve jongens die de confrontatie met de politie zochten. De politie doet, zeker in ons land, haar uiterste best om gepast te reageren op dreiging en geweld. Politie-racisme? Ik zie geen bewijs. Dan hebben we het nog niet eens over geweld tegen de politie en andere zorgverleners. Misschien dat we daarvoor eens een demonstratie moeten organiseren."

Lucas Hartong.