24 april 2020, Sommelsdijk - "De inwoners van Goeree-Overflakkee staan bekend om hun grote arbeidsethos en aanpakkersmentaliteit. Nuchter, praktisch en met zorg voor elkaar. In deze tijd van crisis is dat precies wat we nodig hebben. We worden enorm op de proef gesteld, maar wat tonen onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners een enorme veerkracht", aldus burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman in haar column van 22 april. Lees hieronder verder.

Vervolg column

"Daar mogen we trots op zijn met elkaar. Veerkracht is het rationeel om kunnen gaan met een schok, een ingrijpende gebeurtenis. Daar weerstand aan bieden, te herstellen en terug te keren naar de normale toestand. In de afgelopen tijd heb ik meerdere voorbeelden van veerkracht in onze gemeente gezien, die veel indruk op mij maakten."

Waardering

"We hebben een bijzonder Paasweekend achter de rug. Veel inwoners zijn gewend om met Pasen naar de kerk te gaan. Andere jaren konden we er ook lekker op uit met elkaar. Met het gezin naar het strand. Met de kinderen eieren zoeken en op bezoek bij de boeren. Misschien wel met de hele familie genieten van een paasbrunch. Hoe anders was het dit jaar. ‘Blijf thuis. Houd afstand. Zoek elkaar niet op’. Wat stonden deze maatregelen in een schril contrast met het schitterende weer. Des te meer waardering heb ik voor het feit dat bijna iedereen zich aan de coronamaatregelen hield. Dat verdient een groot compliment! Het weekend is rustig verlopen. Ik zag en hoorde dat de Paasdagen op een andere, soms creatieve, manier werden doorgebracht. Veel mensen hadden op die manier toch een fijn weekend. Ook dat is veerkracht!

Dat het Paasweekend rustig verliep, is ook te danken aan de goede ondersteuning en begeleiding van onze hulpdiensten, BOA’s en andere gemeentelijke medewerkers. In deze crisis werken we als gemeente intensief en op een prettige wijze samen met de politie. Zij staan dag en nacht klaar, voor u en voor mij. Juist daarom raakte het mij enorm dat een onverlaat een stalen wegafzetting bekladde met grove teksten tegen de politie. Deze schokkende actie is gelukkig een uitzondering. Onze hulpdiensten en handhavers verdienen veel waardering en respect voor wat zij doen!"

Creativiteit

"Er moeten veel beslissingen worden genomen tijdens, maar ook na de crisis. Wat voor die tijd onmogelijk was, wordt onder druk vloeibaar en kan plotseling wel. Veel ontwikkelingen zijn in één keer in een stroomversnelling gekomen. Ik denk aan het onderwijs. Ongelooflijk hoe snel de slag is gemaakt – door leerkrachten en leerlingen – om online les te geven. De crisis brengt in die zin creativiteit en vernieuwing met zich mee. Dat zie je ook terug bij onze ondernemers, wat tonen ook zij veel veerkracht. Met man en macht wordt aan ideeën gewerkt en in razend tempo in uitvoering genomen. Er ontstaan andere manieren van ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan Eilandshoppen.nl. Koop, haal of bestel lokaal! Dat is de oproep die hiervan uitgaat en die ik van harte ondersteun. Steun de ondernemers van Goeree-Overflakkee en help hen door deze crisis heen.

Diepe indruk

In de afgelopen week bracht ik een bezoek aan Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Ik wilde persoonlijk horen hoe het de afgelopen weken is gegaan in het ziekenhuis. Ik werd rondgeleid en sprak met verpleegkundigen, artsen en het management van het ziekenhuis. Zorgprofessionals staan dagelijks in de frontlinie in de intense strijd tegen het coronavirus. Het is een ontzettend moeilijke tijd voor hen. Maar ze tonen niet alleen veerkracht, daadkracht en doorzettingsvermogen, ze blijven positief en hebben aandacht en liefde voor hun patiënten. Het bezoek heeft diepe indruk op mij gemaakt. Het voelde ook goed dat ik de zorgverleners persoonlijk kon bedanken voor de ongelofelijke prestaties die zij leveren.

Beste inwoners bedankt voor uw inzet, doorzettingsvermogen en veerkracht. Voorzichtig zijn er inmiddels lichtpuntjes te noemen. Mensen die weer naar huis mogen na een lange ziekenhuisopname, een dalend aantal mensen op de intensive cares en uitzicht op een mogelijk vaccin. We denken veel na over de tijd dat deze crisis voorbij zal zijn. Maar zover is het nog niet en ik doe – met de meivakantie voor de deur – daarom ook deze week weer een dringend beroep op uw uithoudings- en doorzettingsvermogen. Hoe langer u volhoudt, des te korter de crisis."

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman