Sommelsdijk - Ook op deze vrijdag een nieuwe column van Lucas Hartong. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in zijn column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lucas: "Even iets heel anders, omdat iedereen corona-moe is. Er is wel genoeg van alle kanten over gesproken door die honderden plotsklaps tot expert geworden types op radio, tv en social media. Wel blijft het feit staan dat deze crisis het beste en het slechtste in de mens naar boven brengt..." Lees hieronder heel de column 'Tsja'.

Tsja

"Even iets heel anders, omdat iedereen corona-moe is. Er is wel genoeg van alle kanten over gesproken door die honderden plotsklaps tot expert geworden types op radio, tv en social media. Wel blijft het feit staan dat deze crisis het beste en het slechtste in de mens naar boven brengt, zoals ik reeds schreef in mijn vorige column. We konden er deze week weer over lezen in de eilandelijke kranten: jeugd die uit verveling alles sloopt wat los en vast zit. Zo nutteloos en dom. Ik hoop dat de daders snel worden gepakt en hun verdiende loon krijgen. Corona of niet: je blijft gewoon met je tengels van publieke zaken af!

Onlangs was ik een stukje gaan varen met de kano. Helemaal in m’n eentje. De anderhalve meter afstand tot de dichtstbijzijnde medegebruiker van het Haringvliet wilde prima lukken. Het hadden zelfs wel vier meter of meer kunnen zijn. Geen enkele andere watersporter in zicht. Kon ook niet, want de burgemeester van ons eiland had kennelijk bevolen om alle havens te sluiten. De sluisdeuren bij het havenhoofd van Middelharnis stonden dan ook bijna dicht. Aan de andere kant van het water, op het eiland Voorne-Putten, waren de havens echter nog gewoon open en kon er gevaren worden. Niet dat dat effect had, want bootjes waren in geen velden of wegen te zien. Waarom de ene burgemeester besluit tot sluiting van een haven en de andere niet is mij overigens een raadsel.

Zo peddelend langs het havenkanaal zag ik iemand bezig aan zijn boot. Het bleek een gepensioneerde Rotterdammer te zijn, die zittend in een rubberbootje de zijkant van zijn schip wat aan het bijwerken was. Op gepaste afstand raakten we aan de praat. Ik vroeg hem of hij nog wel de haven van Middelharnis uit kon komen met die gesloten sluisdeuren. Nou nee, dat niet. En de hele economie van het eiland ging door dat corona gedoe naar de knoppen, meneer. Trouwens, die van heel Nederland eigenlijk. Nauwelijks meer een toerist te vinden langs de kust. En zo kwamen we toch weer in een corona-gesprek terecht. Het nut van dit gesprek was echter dat we het ook hadden over de werkelijk belangrijke zaken die ertoe doen in het leven.

Dat soort vragen komen eigenlijk alleen aan bod in tijden van crisis en tegenslag. Je wordt even stilgezet bij de essentiële vragen. Over de waarde die je ontleent aan werk. Hoe belangrijk het is dat je inkomen hebt om je gezin te onderhouden. Hoe de overheid veel te gemakkelijk omgaat met die essentiële zaken. Er worden nu allerlei prachtige volzinnen tegenaan gegooid door die overheid, maar ondertussen moest zorgpersoneel veel te lang onbeschermd haar werk doen en raken veel MKB’ers volslagen aan de grond. In de stukken die ten grondslag lagen aan de meest recente ‘corona persconferentie’ van de premier stond niet één keer het woord economie, aldus journalisten die het kunnen weten. Het tekent hoe er in Den Haag wordt gedacht.

En zo leverde mijn kanotochtje weer boeiende inzichten op. Ik peddelde, genoot van de zon en prachtige natuur en dacht na. Ik maakte mij zorgen om de inperking van de vrijheden die wij zo lang hebben gekend aan de hand van opmerkingen van een RTL journalist, die bekend maakte dat de overheid de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) tot nader order heeft opgeschort, ‘want corona’. Benieuwd wat een beetje fatsoenlijk bestuursrechter daarvan vindt. En de burger, die volgend jaar in het stemhokje een oordeel mag vellen over het huidige politieke beleid. Ondertussen is Frans Timmermans in Brussel weer aan het twitteren geslagen over zijn Green Deal. Fransje zag de aandacht voor zijn megalomane projectje een beetje wegebben en dat beviel hem niet. Terwijl we nog middenin deze existentiële crisis zitten zijn Frans en het Nederlandse kabinet bezig met miljarden kostende plannetjes op het gebied van stikstof, windmolens op zee en land en andere alternatieve energie-onzin. Alsof er voor sommigen helemaal geen crisis bestaat. Tsja."

Lucas Hartong.