Sommelsdijk - Ook op deze, voor velen met gemengde gevoelens gevulde, vrijdag weer een actuele column van Lucas Hartong. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in zijn column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lucas: "...dus we weten gewoonweg niet wie er eigenlijk ook besmet is... . Ik vind daar wat van. Met name van het gegeven dat we niets weten, omdat er wordt gezwegen. In Friesland maakte de GGD tenminste eerlijk bekend dat ze het overzicht inmiddels kwijt is...." Lees hieronder heel de column 'Vragen'

Vragen

Ik zit met stevige vragen. Het AD kwam nota bene deze week als eerste met het bericht dat er een ernstige corona-crisis plaatsvindt op ons Goeree-Overflakkee. Drie doden en vele besmetten vielen te betreuren in Nieuw Rijsenburgh, naast eerdere eilandelijke besmettingen. Een persoonlijk goede bekende kreeg er ook mee te maken, maar is intussen gelukkig aan de beterende hand. Ze zit thuis in isolatie. Van de officiële instanties horen we niets hierover. Er wordt uitsluitend op corona getest onder ‘de risicogroepen’, dus we weten gewoonweg niet wie er eigenlijk ook besmet is, maar gewoon doorloopt. Ik vind daar wat van. Met name van het gegeven dat we niets weten, omdat er wordt gezwegen. In Friesland maakte de GGD tenminste eerlijk bekend dat ze het overzicht inmiddels kwijt is qua aantal besmette, opgenomen en genezen mensen. Uitermate zorgwekkend.

Waarom? Omdat het de taak van de overheid is om voor haar burgers te zorgen en hun veiligheid en daarmee inherent gezondheid te waarborgen. Natuurlijk kan iedereen wel eens ziek worden, maar bij een ramp met de huidige omvang ligt dat heel anders. Bovendien: hoe weet je als overheid dat een corona-crisis in kracht en omvang toe- of afneemt, als er niet eens fatsoenlijk getest en geadministreerd wordt? En heeft het personeel dat in instellingen werkt geen recht op informatie? Me dunkt dat zij als eerste moeten weten of ergens besmettingsgevaar dreigt. Heeft te maken met verantwoord ondernemerschap en zorgvuldig omgaan met je eigen mensen. In geval van gevaar kan het personeel adequaat anticiperen middels bijvoorbeeld beschermingsmiddelen.

Ook de media hebben de taak om in deze moeilijke periode zorgvuldig en vakbekwaam te berichten over alles wat met de corona-crisis te maken heeft. In de gedrukte eilandelijke pers was afgelopen week echter niets te vinden over de ernstige ontwikkelingen in Nieuw Rijsenburgh. De overheid geeft kennelijk geen informatie, maar dat laat onverlet dat de media actief belangrijk nieuws moeten zoeken en brengen, zeker als dat voor iedereen van belang is. Dat behoort uiteraard terughoudend en met respect voor met name de getroffenen te gebeuren, maar helemaal niets melden is ongekend. Het opent helaas een secundair circuit van ‘horen zeggen', wat bepaald niet te prevaleren valt onder de huidige omstandigheden.

Ook de landelijke overheid blinkt niet uit in helder communiceren. Zo is nog steeds onduidelijk hoe het, naast de middelbare scholen, verder moet met het hoger onderwijs zoals Hbo en universiteit. Ja, zij blijven overwegend gesloten, maar hoe moet het met de colleges en tentamens? Een bevriend Tweede Kamerlid liet mij weten dat het ‘totale chaos' is in bestuurlijk Den Haag op onderwijsgebied. Er moeten veel besluiten genomen worden in deze crisistijd en dat is niet eenvoudig, maar juist dan kan een overheid bewijzen wat ze aan kwaliteit en slagkracht in huis heeft. Tot nu toe is dat povertjes. Een continue stroom aan tegenstrijdige en onduidelijke regels wordt over ons uitgestort en met uitzonderingen aangevuld. Regio’s nemen zelf besluiten zonder Den Haag, die vaak goed uitwerken. En de EU? Die kenmerkt zich momenteel door oorverdovende stilte. Daarover ben ik niet rouwig; het toont des te meer de volstrekte overbodigheid van deze kosmopolieten aan.

Kortom. Ik roep overheid en media op om ons op verantwoorde en transparante wijze te informeren over wat er actueel gaande is. Al is het maar om te kunnen meeleven met hen die lijden; hopend en verlangend op spoedig betere tijden. Ondertussen: geen paniek, handel verstandig en vooral betrokken. Het is een tijd om nadrukkelijk wat extra aandacht aan elkaar te schenken. Vergeet daarbij niet: de lente is gekomen. Voorbode van nieuw leven. Ondanks alles."

Lucas Hartong.