Sommelsdijk - Op deze vrijdag weer een actuele column van Lucas Hartong. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in zijn column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lucas: "...Dat resulteerde in de bizarre gedachte om de oudste mensen maar gewoon thuis dood te laten gaan. Klinkt logisch, maar het is natuurlijk vreselijk. Dan is er iets helemaal mis met je morele kompas...." Lees hieronder heel de column 'Geheim!'

Corona

"Het is vrijdag en ik zit thuis. Dat is vreemd, want normaal zou ik in Tilburg zijn voor het volgen van college, maar het bezoeken van die plaats is op dit moment bepaald niet aan te raden. Het is namelijk één van de plaatsen in Nederland waar het coronavirus in welige vorm raast en tiert. Afgelopen dinsdag zat ik eveneens in de collegebanken en las in de koffiepauze op mijn telefoon dat 28 personeelsleden van het Tilburgse ziekenhuis positief waren bevonden. Ik moet zeggen dat ik even een tikje wantrouwig om mij heen heb gekeken.

Dat personeel in een ziekenhuis besmet raakt verbaast mij niets; daar heb je mijns inziens de grootste kans om iets op te lopen. Het meest verontrustende aan het bericht was echter dat van een groot deel van de besmette personen niet te achterhalen viel hoe of waar zij de besmetting hebben opgelopen. Met andere woorden: geen idee waar het vandaan komt. We weten alleen dat het overgebracht kan worden. In mijn klas zit een mevrouw met uitgebreide achtergrond in de medische wetenschap en die wist te vertellen dat corona een gemuteerde versie van een virus is, dat nog niet door ons lichaam wordt herkend en bestreden. Gerust stelde het mij niet, moet ik zeggen.

Ondertussen zijn Italië, Denemarken, Hongarije, Ierland en de VS feitelijk afgesloten van de rest van de wereld, in zoverre dat mogelijk en haalbaar is. Alleen de essentiële diensten draaien nog. In Italië is echter niet voldoende plaats meer in de ziekenhuizen voor alle besmette personen, omdat er simpelweg niet genoeg voorzieningen zijn en verplegend personeel ook ziek wordt. Dat resulteerde in de bizarre gedachte om de oudste mensen maar gewoon thuis dood te laten gaan. Klinkt logisch, maar het is natuurlijk vreselijk. Dan is er iets helemaal mis met je morele kompas. In deze moeilijke tijden is het juist zaak om op te komen voor de zieken en zwakken onder ons. Dat heeft alles te maken met beschaving.

Grote vraag is waar het corona-virus vandaan kwam. Vast staat dat het uit China komt. Om precies te zijn: uit de stad Wuhan, waar een markt is die wilde dieren als voedsel verkoopt. Corona (SARS-Cov2) is een virus dat directe familie is van SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) en dat kennen we van een eerdere epidemie. Naar nu wordt aangenomen begon dat door het eten van vlees van de civet-kat. Steeds meer ziektes gaan over van dier op mens, waardoor er een geheel nieuwe en belangrijke tak van wetenschap in ontwikkeling is. Onderzoekers vermoeden sterk dat corona afkomstig is van het eten van besmette vleermuizen of het schubdier (pangolin). Professor Arnaud Fontanet *), onderzoeker bij het Franse Pasteur Instituut, stelt: “Coronavirus is het meest recente voorbeeld van de potientieel vreselijke gevolgen als mensen wilde dieren eten die met een virus zijn besmet. China moet behoorlijk ingrijpende maatregelen nemen tegen de verkoop van wilde dieren op markten”. Understatement van de week.

Uit deze crisis blijkt hoe kwetsbaar je bent als land en economie. Veel zaken die wij als standaard en normaal beschouwen zijn dat eigenlijk helemaal niet. Dat besef je weer eens als je met een dergelijke epidemie wordt geconfronteerd. Kwetsbare mensen in een kwetsbare wereld, die we nog zo weinig echt kunnen beheersen."

*) https://research.pasteur.fr/en/member/arnaud-fontanet/

Lucas Hartong.