28 februari 2020, Sommelsdijk - Ook op deze redelijke rustig begonnen vrijdag ligt er een nieuwe, ditmaal stormachtige column van Lucas Hartong voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in zijn column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lucas: "...waarover ik het wil hebben zijn de stormen die momenteel in het algemeen over ons land waaien. Ik maak me zorgen over de enorm toegenomen windkracht in het maatschappelijk discours. Aangejaagd door steeds extremere politiek en media worden we als toeschouwers door allerlei winden van leer opgezweept..." Lees hieronder heel de column 'Storm'.

Storm

"Het is wel raak geweest de laatste weken. Wat een stormen! Op een gegeven moment ben ik naar Battenoord gereden, ben voorzichtig uit de auto gestapt en heb de dijk daar beklommen. Vervolgens ben ik vol tegen de wind in gaan staan, heb m’n jas open gehouden en ben lekker gaan hangen. Ik weet het: beetje gek, maar wel leuk. Pure sensatie om een keer gedaan te hebben. Mijn haar zat daarna wel wat in de war.

Er zitten nadelen aan storm. De takken vliegen je om de oren en de weg is moeilijker begaanbaar, zeker met een fiets. En dan moet je ook nog vooruit komen. Dat lukt prima zolang je de wind in de rug hebt, maar andersom is het een drama. Als je de fiets in je rug hebt, zeg maar. Nu wil het geval dat ik meestal op een racefiets zit en dan hou je helemaal je hart vast. Zo’n ding is doorgaans licht en de wind sterk. Vul het zelf maar verder in. Er zitten echter ook voordelen aan storm. Eén ervan is dat alles lekker schoon waait. De dode taken verdwijnen bijvoorbeeld van de bomen, zodat er meer ruimte komt voor nieuwe groei. Goede zaak.

Nu ga ik het hier niet hebben over de stormen die soms in ons eigen leven kunnen woeden. Daaraan zitten ook heel vervelende en mooie kanten. Zo hoorde ik laatst iemand vertellen over een vriendin die, ondanks haar ziekte, juist zo’n sterk gegroeid gevoel van meeleven met anderen had gekregen. Ziekte, tegenslagen, stormen… ze zijn niet leuk, maar ze kunnen ook onverwacht waardevol resultaat opleveren.

Nee, waarover ik het wil hebben zijn de stormen die momenteel in het algemeen over ons land waaien. Ik maak me zorgen over de enorm toegenomen windkracht in het maatschappelijk discours. Aangejaagd door steeds extremere politiek en media worden we als toeschouwers door allerlei winden van leer opgezweept en gieren de standpunten langs ons hoofd. Onze haren raken ideologisch geheel verward. Vaak heb je niet eens de tijd om rustig alle facetten van een discussie te overdenken. Er staat namelijk alweer een volgende storm –discussie- klaar.

Van Thierry tot Trump, van Corona tot conservatief, van blank tot bodemberoering, van Noordzee tot noodweer… Noem maar op, het gaat maar door. En het debat wordt steeds feller. Er lijkt geen ruimte meer voor een normaal gesprek, waarbij men serieus luistert naar elkanders standpunt, nadenkt en pas dan reageeert. Het wordt steeds meer een hard schreeuwen naar elkaar en de vraag of de standpunten logisch, feitelijk juist, terecht en relevant zijn komt niet eens aan bod. Bepaalde journalisten hebben daarbij toenemend de neiging om politici dingen in de mond te leggen die nooit zo gesteld zijn. Ook een nieuwe: als een belangenclub geen democratische meerderheid kan krijgen in het parlement dan stapt ze naar de rechter om het af te dwingen. Ik zou me als rechter absoluut niet voor zo’n karretje laten spannen. Maar ja, juridisch activisme is kennelijk ‘the new normal’.

En zo razen er heel wat letterlijke en figuurlijke stormen over ons land. Nadeel is dat er veel zaken rondvliegen die gewoon vast behoren te liggen, zoals dat altijd zo is geweest. Voordeel is dat er ruimte komt voor eigen visie-bepaling en –naar ik hoop- meer persoonlijke aandacht voor elkaar en het goede, normale, nuchtere leven. Dat is al stormachtig genoeg, toch?"

Lucas Hartong