14 februari 2020, Sommelsdijk - Een nieuwe column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een actuele column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Lucas is getrouwd, heeft twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lees hieronder 'Logica of niet?'.

Logica of niet?

Tijdens mijn studie in Tilburg krijg ik ook systematische filosofie en daarvan maakt logica een onderdeel uit. Hoe kun je een goed debat voeren, argumentatie opzetten en –belangrijker- hoe herken je manipulatie op basis van verkeerde logica? Voor het dagelijkse leven erg handig. Een eenvoudig voorbeeld: ‘Als Piet patat eet dan is hij blij. Piet eet nu patat. Dus is hij blij’. Logisch. Maar nu deze: ‘Katten zijn huisdieren. Honden zijn huisdieren. Dus zijn katten honden’. Niet logisch, maar waarom niet? Nu een leuke in verhaalvorm:

Het was een mooie dag. Paul had zojuist een ritje gemaakt in zijn prachtig gerestaureerde Ford Mustang. Joanne, zijn vrouw, was bezig in de tuin achter hun net nieuw gekochte huis. De dag ging heerlijk langzaam voorbij en de avond kwam. Samen aten ze een overheerlijke maaltijd en maakten zich gereed om naar de bioscoop te gaan, maar aan tafel leek Paul zich wat zorgen te maken. Joanna merkte het en vroeg:

“Wat is er, schat?”

- “Wel… Ik weet niet of het belangrijk is, maar ik heb vandaag nagedacht…”

“Dat is dan de eerste keer!” kon ze niet nalaten te roepen.

Paul glimlachte. “Kijk, ik heb nu wat filosofielessen gevolgd met stellingen, conclusies en onderliggende voorwaarden en zo.”

Joanna wist het zich te herinneren. “Wat is dan je probleem?”

- “Die verdraaide logica! Ik kan het niet weerleggen.”

“Wat is er dan mis mee?”

- “Stel de volgende twee dingen. Wat is dan je conclusie? ‘Als we getrouwd zijn dan zijn we gelukkig’ en ‘We zijn getrouwd’.”

“Simpel: dan zijn we gelukkig.”

- “Eens. Maar nu deze: ‘Als we getrouwd zijn dan zijn we niet gelukkig’ en ‘We zijn gelukkig’, wat is dan je conclusie?”

“Hmm. Dan zouden we niet getrouwd zijn.”

- “Kijk en dát is nu mijn probleem! De eerste conclusie luidt dat als je getrouwd bent dat je gelukkig bent, maar de tweede luidt dat als je niet getrouwd bent, je ook gelukkig bent! De logica gebiedt mij om beide conclusies als correct te beschouwen, maar dat kan toch niet?”

Het was even stil. Joanne kon de logica niet volgen, maar het leek correct. Tegelijkertijd zag ze Paul’s probleem. Als dit klopte dan zou niemand ooit meer trouwen, want trouwen zou –logischerwijze- leiden tot ongeluk. En iedereen wil gelukkig worden, toch? Wellicht zou de staat huwen zelfs verbieden, want die wil haar burgers niet ongelukkig zien. Ongelukkige mensen maken ongelukkige samenlevingen. Paul’s logica leek met desastreuze gevolgen te komen. Joanne voelde echter opeens vastberadenheid.

“Weet je, ik weet niet waarom, maar jouw logica moet verkeerd zijn. Ik ben getrouwd en gelukkig en dat wil ik nog lang zo houden! Het maakt me niet uit wat anderen beweren, maar ik hou van je en dat blijft zo. Logica of niet!”

Paul glimlachte. Filosofie en logica kon soms zo handig zijn. Hij zou nu gegarandeerd een fijne avond krijgen. Hij pakte zijn jas en sleutels van de Ford Mustang en bood zijn vrouw een arm aan. Vraag bleef wel: waar klopte de logica niet?"

Lucas Hartong.