Sommelsdijk - Ook op deze vrijdag ligt er een nieuwe column van Lucas Hartong voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in zijn column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lucas: "...Zo zeg, dat was me een dingetje wel! Solliciteer je naar de burgemeesterspost in Kapelle, Zeeland en beland je in een slechte B-film...Alle door de commissaris geschikt geachte kandidaten werden echter door de vertrouwenscommissie van Kapelle afgewezen. Dat gebeurt uiterst zelden..." Lees hieronder heel de column 'Geheim!'

Geheim!

"Zo zeg, dat was me een dingetje wel! Solliciteer je naar de burgemeesterspost in Kapelle, Zeeland en beland je in een slechte B-film. U moet weten dat ik, na mijn werkzaamheden in Brussel en Straatsburg, de nodige sollicitaties heb verricht. Omdat dat hoort, maar ook omdat het plezierig is om een nieuwe werkomgeving te hebben met prettige collega’s. Een plek waar je je ervaring en inspiratie kwijt kunt, zeg maar. Omdat ik inschatte dat de politieke werkplekken voor een oud-PVV’er niet zo breed gezaaid zijn besloot ik om te solliciteren naar een bestuurlijke functie. Wethouder kun je alleen worden namens een politieke partij, dus kwam het burgemeesterschap in beeld.

Om burgemeester te kunnen worden moet je uiteraard solliciteren op een vacature. Dat doe je via de commissaris van de koning in de betreffende provincie. Die nodigt je uit voor een nader kennismakingsgesprek en beoordeelt of je geschikt bent voor de functie. Zo zijn al heel wat kandidaten in ons land aan hun bestuurlijke functie gekomen. Ook ik heb al een aantal gesprekken met commissarissen achter de rug. Pittige, maar ook plezierige gesprekken. Nu wil het geval dat de Zeeuwse commissaris (D66) mij niet wilde spreken. Zelfs niet voor een nadere kennismaking. Iets wat toch op z’n minst getuigt van elementaire beleefdheid en respect. Vreemd dat al die andere collega’s in den lande daarmee geen probleem hadden.

De commissaris stelt een lijstje van zo’n vijf namen op van kandidaten die hij prefereert en door wil sturen naar de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad, die gaat over de uiteindelijke selectie van de meest ideale kandidaat. Zo geschiedde ook bij de gemeente Kapelle. Alle door de commissaris geschikt geachte kandidaten werden echter door de vertrouwenscommissie van Kapelle afgewezen. Dat gebeurt uiterst zelden. Nog gekker was dat de gemeente Kapelle al twee keer een procedure had doorlopen en daarbij hardnekkig alle geselecteerde kandidaten afwees. Dan weet je: hier is iets aan de hand.

Zo’n vertrouwenscommissie mag op eigen initiatief ook andere kandidaten uitnodigen voor een nader gesprek. Kandidaten die dus niet door de commissaris zijn voorgeselecteerd. Dat is evenmin gebeurd in Kapelle. Sterker: ik had een brief naar de vertrouwenscommissie gestuurd met het verzoek tot gesprek. Dat werd afgewezen. En zo kon het gebeuren dat Kapelle na twee uitgebreide sollicitatierondes met bijna 40 kandidaten en 2 jaar verder nog steeds geen burgemeester heeft. Ja, er komt nu een door de commissaris aangewezen interim uit de bestuurlijke Rolodex. Tel uit je winst als gemeente.

Wat me echter nog het meest dwars zit is dit: de gehele procedure is inhoudelijk geheim. Wat er besproken wordt mag niet naar buiten komen en als raadslid is het praktisch onmogelijk om te controleren of het proces correct is verlopen. Je moet de leden van de vertrouwenscommissie en de commissaris maar op hun blauwe ogen geloven dat het allemaal geheel volgens de regels en onafhankelijke besluitvorming is gegaan. Men beweert dat partijpolitieke argumenten geen rol hebben gespeeld, maar verwijst wel naar mijn Twitterpagina als schuldige. Kennelijk mogen bepaalde kandidaten wél een kleur hebben en hun mening verkondigen, maar anderen absoluut niet.

Doordat controle zo moeilijk is en niemand van de betrokkenen ook maar enige openheid van zaken mag geven is de kans op vriendjespolitiek en gekonkel achter gesloten deuren levensgroot aanwezig. Het kan niet bewezen worden, maar evenmin uitgesloten. Dat is niet best. Daarom besteedden Omroep Zeeland, de PZC en Volkskrant terecht aandacht aan mijn ‘case’ in Kapelle. Ik hoop dat die gemeente ervan geleerd heeft en spreek het nadrukkelijke advies uit richting de landelijke politiek om deze ondoorzichtige procedure zo spoedig mogelijk aan te passen en te verbeteren!"

Lucas Hartong